Articles

Het Euregional Maastricht Symposium on Immune Compromised Travellers (EUMICT); een samenvatting

TvI - jaargang 13, nummer 4, september 2018

dr. M.E. van Wolfswinkel , dr. S.H. Lowe

(TIJDSCHR INFECT 2018;13(4):132-134)

Lees verder

Importmalaria: betere herkenning van ernst en complicaties

TvI - jaargang 13, nummer 2, april 2018

dr. M.E. van Wolfswinkel

SAMENVATTING

Op 6 september 2017 promoveerde Marlies van Wolfswinkel aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam op het proefschrift getiteld ‘Imported malaria: improving assessment of severity and complications’. Het onderzoek werd verricht onder leiding van de promotor prof. dr. A. Verbon (Erasmus MC, afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten), en copromotor dr. P.J.J. van Genderen (Havenziekenhuis, Rotterdam). In dit artikel worden de belangrijkste bevindingen besproken.

(TIJDSCHR INFECT 2018;13(2):55-7)

Lees verder

Cryptokokkenmeningitis bij sarcoïdose

TvI - jaargang 12, nummer 4, september 2017

dr. M.E. van Wolfswinkel , drs. M. Gompelman , dr. H.J.C.K. Yang , dr. P.L.A. van Daele , dr. S. Harkisoen

SAMENVATTING

Een 51-jarige man werd gezien op de polikliniek interne geneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Suriname, vanwege recidiverende luchtweginfecties en hoofdpijn. Er bleek sprake te zijn van een al enkele jaren bestaande sarcoïdose met een verlaagd CD4-getal, waarbij een hiv-infectie reeds herhaaldelijk was uitgesloten. Voordat er verdere poliklinische analyse van de hoofdpijn kon plaatsvinden werd hij opgenomen met een ernstige cryptokokkenmeningitis, gecompliceerd door gehoorverlies. Hij herstelde, met persisterende gehoorschade, na langdurige intraveneuze behandeling, die werd gecompliceerd door een acute nierinsufficiëntie. Hoewel infecties met Cryptococcus neoformans vooral worden gezien bij patiënten met een gevorderde hiv-infectie of immunosuppressieve medicatie is ook sarcoïdose hiervoor een risicofactor. Tijdige herkenning en behandeling zijn gezien de hoge mortaliteit essentieel.

(TIJDSCHR INFECT 2017;12(4):123-6)

Lees verder

Humaan papilloma virus (HPV). Tijd voor uitbreiding van het vaccinatieprogramma?

TvI - jaargang 12, nummer 2, april 2017

dr. M.E. van Wolfswinkel

SAMENVATTING

Infectie met het humaan papillomavirus (HPV) kan leiden tot carcinomen van de cervix, penis en orofarynx en tot anogenitale wratten. In de meeste geïndustrialiseerde landen worden meisjes tussen de 9 en 14 jaar oud tegen HPV gevaccineerd, maar vaccinatie van jongens gebeurt in slechts enkele landen. De kosteneffectiviteit van vaccinatie van mannen wordt beperkt door de reeds aanwezige groepsimmuniteit indien er bij vrouwen een hoge vaccinatiegraad wordt behaald. Mannen die seks hebben met mannen (MSM) profiteren hier echter niet van, terwijl er in deze groep juist een onevenredig hoge HPV-gerelateerde ziektelast bestaat. Een selectieve vaccinatie van MSM zou dit probleem kunnen aanpakken. Een mogelijke opzet van zo’n selectieve vaccinatiecampagne zou zijn om MSM die een soa-polikliniek bezoeken een HPV-vaccinatie aan te bieden. In deze Britse studie wordt de potentiele impact op de gezondheid en de kosteneffectiviteit van een dergelijk vaccinatieprogramma met een quadrivalent HPV-vaccin (genotypen 6, 11, 16 en 18) geanalyseerd.

(TIJDSCHR INFECT 2017;12(2):58-9)

Lees verder