Articles

Onderzoek naar preventie en behandeling van centraal veneuze katheterinfecties bij patiënten met totale parenterale voeding thuis

TvI - jaargang 19, nummer 2, mei 2024

dr. M. Gompelman

SAMENVATTING

Op 15 november 2023 promoveerde Michelle Gompelman aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op haar proefschrift getiteld ‘Management of central venous access device-related infections in patients on home parenteral nutrition.’ Het onderzoek werd verricht onder supervisie van promotoren prof. dr. J.P.H. Drenth, prof. dr. C.P. Rovers, en co-promotor G.J.A. Wanten. In dit artikel worden de belangrijkste bevindingen van dit proefschrift besproken.

(TIJDSCHR INFECT 2024;19(2):74–6)

Lees verder

Toelichting op de herziene LCI-richtlijn Staphylococcus aureus-infecties inclusief MRSA-infecties en -dragerschap

TvI - jaargang 15, nummer 2, april 2020

dr. M. Gompelman , dr. M.R. Haverkate , dr. C.P. Bleeker-Rovers

SAMENVATTING

In december 2018 verscheen een herziening van de LCI-richtlijn Staphylococcus aureus-infecties en -dragerschap uit 2009. De wijzigingen betreffen met name een betere afbakening van de doelgroep waarop de richtlijn is gericht, definiëring van een aantal belangrijke begrippen en toelichting op het genetisch onderscheid van de verschillende MRSA-varianten. Daarnaast zijn indicaties voor bron- en contactonderzoek toegevoegd, inclusief gewijzigde bijlagen ter verduidelijking hiervan. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste wijzigingen en de wetenschappelijk achtergrond.
(TIJDSCHR INFECT 2020;15(2):73-6)

Lees verder

Het toevoegen van rifampicine aan de standaardbehandeling van een -bacteriëmie: wel of niet zinvol?

TvI - jaargang 13, nummer 4, september 2018

dr. M. Gompelman

SAMENVATTING

Staphylococcus aureus-bacteriëmie zorgt wereldwijd voor ernstige, binnen en buiten het ziekenhuis opgelopen, infecties. Hier wordt een recente studie besproken waarin onderzocht is of het toevoegen van rifampicine aan de standaardbehandeling van een Staphylococcus aureus-bacteriëmie een gunstig effect heeft op onder andere behandelfalen, mortaliteit, recidiefkans en het risico op gedissemineerde infectie, al dan niet met strooihaarden.

(TIJDSCHR INFECT 2018;13(4):130-131)

Lees verder

Staphylococcus aureus: van Bijbelse plaag tot biologische oorlogsvoering

TvI - jaargang 12, nummer 6, december 2017

dr. M. Gompelman

(TIJDSCHR INFECT 2017;12(6):218-9)

Lees verder

Rabiës: van waanzin tot aanzien

TvI - jaargang 12, nummer 5, oktober 2017

dr. M. Gompelman

(TIJDSCHR INFECT 2017;12(5):180-1)

Lees verder

Cryptokokkenmeningitis bij sarcoïdose

TvI - jaargang 12, nummer 4, september 2017

dr. M.E. van Wolfswinkel , dr. M. Gompelman , dr. H.J.C.K. Yang , dr. P.L.A. van Daele , dr. S. Harkisoen

SAMENVATTING

Een 51-jarige man werd gezien op de polikliniek interne geneeskunde van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, Suriname, vanwege recidiverende luchtweginfecties en hoofdpijn. Er bleek sprake te zijn van een al enkele jaren bestaande sarcoïdose met een verlaagd CD4-getal, waarbij een hiv-infectie reeds herhaaldelijk was uitgesloten. Voordat er verdere poliklinische analyse van de hoofdpijn kon plaatsvinden werd hij opgenomen met een ernstige cryptokokkenmeningitis, gecompliceerd door gehoorverlies. Hij herstelde, met persisterende gehoorschade, na langdurige intraveneuze behandeling, die werd gecompliceerd door een acute nierinsufficiëntie. Hoewel infecties met Cryptococcus neoformans vooral worden gezien bij patiënten met een gevorderde hiv-infectie of immunosuppressieve medicatie is ook sarcoïdose hiervoor een risicofactor. Tijdige herkenning en behandeling zijn gezien de hoge mortaliteit essentieel.

(TIJDSCHR INFECT 2017;12(4):123-6)

Lees verder

De ectoparasiet: waar zit ’ie niet?

TvI - jaargang 12, nummer 4, september 2017

dr. M. Gompelman

(TIJDSCHR INFECT 2017;12(4):142-3)

Lees verder