Wetenschappers vragen vakantiegangers om hulp bij opsporen van muggen en teken

april 2023 Medisch Onderzoek Marleen Huijsmans

De zon breekt door en de dagen worden langer. Helaas gaan die zwoele zomeravonden vaak gepaard met onophoudelijk muggengezoem. De muggen zijn we liever kwijt dan rijk, maar de opwarming van de aarde en de toenemende mobiliteit van mensen en dieren vergroten het risico op contact met muggen en teken in Nederland. Vakantiegangers worden daarom opgeroepen om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek om de verspreiding van deze ziekteverwekkers in kaart te brengen.

Muggen en teken

Muggen- en tekenbeten zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook bacteriën en virussen overdragen die ziekten kunnen veroorzaken zoals de ziekte van Lyme, tekenencefalitis, West-Nijl, Chikungunya, Dengue en het Zikavirus. Klimaatverandering en de opwarming van de aarde zorgen er voor dat muggen en teken vanuit warmere gebieden ook in het waterrijke Nederland goed gedijen. Met oog op de volksgezondheid is het van groot belang om zicht te hebben op de verspreiding van deze ziekteverwekkers.

One Health Travel Project

Om de risico’s in kaart te brengen hebben onderzoekers van drie Nederlandse universiteiten (Erasmus MC, UMC Utrecht, Leids Universitair Medisch Centrum) onder leiding van hoofdonderzoeker dr. Patricia Bruijning de krachten gebundeld voor het One Health Travel project. Binnen het One Health Travel project wordt de aanwezigheid van arbovirusinfecties onder terugkerende reizigers gemeten. Deelnemers registreren met behulp van een speciaal ontwikkelde app verschillende details over hun vakantie (muggen- en/of tekenbeten, locatie, ziekteverschijnselen, etc.). Bij thuiskomst ontvangen zij een uitnodiging voor een bloedtest. Het bloed wordt op antistoffen tegen onder andere West-Nijl, Usutu, Sindbis, Chikungunya, Dengue, Zikavirus en tekenencephalitis onderzocht. Met behulp van deze informatie kunnen de onderzoekers bepalen waar de verschillende ziekteverwekkers actief zijn.  

Meedoen

Op vakantie en bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? De onderzoekers van het One Health Travel Project nodigen iedere Nederlander die 7 dagen of langer in Nederland, Europa of het Nederlands Caribisch gebied op vakantie gaat uit om mee te doen met het project. Registreren kan via de website.

Referenties