Sanquin: waakzaamheid rond Westnijlvirus lijkt voorlopig minder noodzakelijk

november 2021 Actueel Willem van Altena
A mosquito (Culex) in close-up

Het Westnijlvirus (WNV) is de afgelopen twee jaar niet aangetroffen bij Nederlandse bloeddonors. Om die reden wil bloedbank Sanquin per 1 december stoppen met het onderzoeken van donorbloed op dit virus.

Het Westnijlvirus is een ziekteveroorzaker die door muggen en vogels verspreid wordt, en die aan een gestage opmars door Europa bezig is, van zuid naar noord. Een paar jaar geleden dook het virus op in Duitsland, en vanaf dat moment verkeerde Sanquin in verhoogde staat van waakzaamheid. In 2020 was het dan inderdaad zo ver dat er enkele besmettingen met WNV werden aangetroffen in de regio Utrecht. Sanquin besloot toen al het donorbloed op de aanwezigheid van het virus te screenen. Iemand die met WNV besmet is geraakt hoeft namelijk helemaal geen symptomen te ervaren, maar voor een patiënt die dat bloed ontvangt kan dat ernstige gevolgen hebben.

Tussen 2020 en 2021 werden ruim 75.000 bloedmonsters op WNV onderzocht uit risicogebieden, zoals de grensregio’s. Maar geen enkele keer werd het virus aangetroffen.

Het Westnijlvirus kan Westnijlkoorts veroorzaken, een griepachtige ziekte die bij de meeste patiënten geen of weinig klachten oplevert. Maar bij minder dan 1% van de gevallen kan een infectie leiden tot ernstige klachten van hersenen en zenuwstelsel. Oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand hebben een grotere kans op een ernstiger ziektebeeld. De ziekte zorgt wel voor grote aantallen slachtoffers onder vogels, en wordt op mensen overgebracht door muggen die een geïnfecteerde vogel hebben gebeten. Er bestaat nog geen vaccin tegen het virus.

Meer informatie

Bezoek de informatiepagina van het RIVM over Westnijlvirus