Vaccinaties van pasgeboren baby’s tegen rotavirus zijn sinds februari in volle gang

februari 2024 Beter Leven Willem van Altena

Sinds 1 januari is vaccinatie tegen het rotavirus onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. En sinds vorige week zijn de vaccinaties daadwerkelijk van start gegaan en worden baby’s tegen het virus gevaccineerd. Alle ouders van baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 worden uitgenodigd. In veel andere Europese landen worden kinderen al jaren gevaccineerd tegen het rotavirus. In Nederland kon dat tot voor kort alleen op kosten van de ouders.

Het rotavirus kan hevige diarree en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken, en is vooral riskant bij baby’s. Bij de vaccinatie gaat het niet om een prik, maar om een vloeibaar vaccin dat in de vorm van druppels in de mond wordt toegediend.

Laboratoriumonderzoek

Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen en is heel besmettelijk. Kinderen krijgen koorts, (hevige) diarree, worden misselijk en moeten overgeven. Een infectie met het rotavirus komt vaak voor bij jonge kinderen. Toch is het rotavirus niet zo bekend bij de meeste ouders. Dat komt omdat je de infectie alleen met laboratoriumonderzoek kunt aantonen. En dat wordt lang niet altijd uitgevoerd als kinderen diarree hebben.

Toch kan zulke hevige diarree riskant zijn. Als kinderen door langdurige of hevige diarree uitdrogen, moeten ze naar het ziekenhuis. Dat gebeurt elk jaar met ongeveer 3.500 kinderen. Jaarlijks overlijden 5 tot 6 kinderen aan de gevolgen van een rotavirusinfectie.

Geen prik maar druppels

Het rotavirusvaccin is geen prik, maar een vloeistof in een kleine tube. Deze vloeistof krijgen kinderen op het consultatiebureau in de mond gedruppeld. Kinderen krijgen de druppels rond de leeftijd van 6 tot 9 weken en nog een keer rond de leeftijd van 3 maanden. De bescherming van het vaccin duurt minimaal 3 jaar. Kinderen zijn hiermee beschermd op de leeftijd waarop zij het meest kwetsbaar zijn.

Bijwerkingen

Zoals bij elke vaccinatie kunnen er bijwerkingen zijn na een vaccinatie met het rotavirusvaccin. Kinderen voelen zich dan niet zo lekker of krijgen een beetje diarree. Dat is minder erg en duurt korter dan de klachten die door het virus ontstaan. Er kunnen ook andere (zeldzame) bijwerkingen zijn. Die staan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Bron

Website Rijksvaccinatieprogramma over rotavirus

.