Moderna gestart met uittesten nieuw mRNA-griepvaccin op proefpersonen

juli 2021 Corona Willem van Altena

Farmaceut Moderna werkt aan een nieuw vaccin tegen de griep, dat is gebaseerd op dezelfde mRNA-techniek die aan de basis van hun COVID-19 vaccin ligt. Inmiddels wordt het vaccin uitgetest op menselijke vrijwilligers in een serie klinische studies die bedoeld zijn om de effectiviteit en het bijwerkingenprofiel van het nieuwe vaccin vast te stellen.

Een mRNA vaccin bevat een miniem deeltje van het genetisch materiaal van een virus, en door dat in mensen te injecteren leert hun afweersysteem het virus te herkennen en uit te schakelen. Voordat de COVID-19 pandemie uitbrak stonden mRNA vaccins nog in de kinderschoenen, hoewel ze al enkele jaren in omloop waren. Maar de successen met de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna hebben laten zien dat deze manier van vaccinontwikkeling zeer succesvol kan zijn, met een hoge beschermingsgraad van meer dan 90%.

Kippeneieren

De griepvaccins die jaarlijks toegediend worden halen bij lange na niet zulke hoge cijfers. Gemiddeld schommelt de effectiviteit van een griepvaccinatie rond de 50%, afhankelijk van welke griepvariant dat seizoen dominant wordt. Griepvaccins worden normaliter gemaakt door het influenzavirus op te kweken in kippeneieren en dat virus vervolgens te doden alvorens het te injecteren. Het is een tijdrovend proces, en de meeste vaccinproducenten starten een half jaar van tevoren met het ontwikkelen van hun vaccin, uitgaande van voorspellingen en berekeningen over welke virusvariant dat seizoen dominant zal worden.

Een mRNA-vaccin kan veel efficiënter zijn, denken verschillende farmaceuten. Het duurt namelijk veel minder lang om zo’n vaccin te maken, wat betekent dat de productie minder lang van tevoren hoeft te beginnen. Dat vergroot de kans dat het vaccin beter aansluit op het type griep dat eraan gaat komen. Daarnaast kunnen mRNA-vaccins mogelijk effectiever zijn tegen varianten van het influenzavirus. Momenteel is dat ook het beeld dat we krijgen uit de coronapandemie: de vaccins van Moderna en Pfizer blijken zeer effectief te zijn tegen mutaties van het coronavirus.

Combinatievaccin

Moderna is niet de eerste farmaceut die een mRNA griepvaccin op menselijke proefpersonen uittest, Sanofi was eerder deze zomer al begonnen. Ook Pfizer/BioNTech wil een mRNA griepvaccin ontwikkelen. De ambities bij Moderna reiken overigens nog verder: er wordt gespeculeerd over een combinatievaccin dat mensen met een inenting beschermt tegen de griep, COVID-19 en andere luchtweginfecties.