Thermometer seksuele gezondheid laat forse stijging gonorroe-diagnoses zien in eerste halfjaar

november 2023 Medisch Onderzoek Willem van Altena
bacterium Neisseria gonorrhoeae, Gonorrhea

In de eerste helft van 2023 is er een alarmerende toename van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) geconstateerd, blijkt uit de recente publicatie van de ‘Thermometer seksuele gezondheid’ van het RIVM. Vooral de stijging van het aantal gonorroe-diagnoses valt op.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden er in totaal 89.386 soa-consulten geregistreerd bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSG’s). Dit markeert een stijging van 12% ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Zorgwekkende trend

Een zorgwekkende trend is de voortdurende stijging van het aantal gonorroe-diagnoses. Vooral vrouwen en heteromannen worden vaker getroffen. Bij vrouwen werd de diagnose 1.248 keer gesteld, wat neerkomt op een alarmerende stijging van 38%. Heteromannen werden ook niet gespaard met 478 gevallen van gonorroe, een toename van 20%.

Het vindpercentage, dat het percentage mensen vertegenwoordigt dat zich laat testen op gonorroe en daadwerkelijk besmet blijkt te zijn, steeg eveneens fors. In de eerste helft van 2023 bedroeg het vindpercentage 3,7% bij vrouwen en 3,2% bij heteromannen, vergeleken met respectievelijk 1,8% en 2% in dezelfde periode in 2022.

Opvallend is dat gonorroe vaker voorkomt bij vrouwen en heteromannen onder de 25 jaar, evenals bij personen met een Nederlandse afkomst en een hoog opleidingsniveau. Deze verontrustende toename heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’en) ertoe aangezet om in de zomer van 2023 extra aandacht te vragen voor veilig vrijen, met name tijdens introductieweken voor studenten. Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie, Neisseria gonorroe. De aandoening is goed met antibiotica te behandelen, maar kan onbehandeld in latere stadia voor ernstige symptomen zorgen.

Thermometer Seksuele Gezondheid

De ‘Thermometer seksuele gezondheid’ wordt halfjaarlijks gepubliceerd en biedt inzicht in de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen op het gebied van soa en seksuele gezondheid in Nederland. De gegevens worden verzameld door de Centra Seksuele Gezondheid, waarna het RIVM de analyse en publicatie op zich neemt.

Meer informatie

Bekijk de laatste editie van de Thermometer Seksuele Gezondheid