Respiratoire virusinfecties pieken in januari en volgen een tweejaarlijks golfpatroon

november 2021 Medisch Onderzoek Chiara Uijtermerk
Young woman coughing during winter on street. Girl with cold wearing knitted cap and scarf feeling unwell. Woman feeling sick during for winter and city pollution. Girl with sore throat.

Onderzoekers van de universiteit van Alberta, Canada hebben een seizoensgebonden patroon ontdekt in de verspreiding van virale infecties. De herkenning van dit patroon kan ziekenhuizen helpen om zich voor te bereiden op golven van patiënten met virale infecties en zo de zorg verbeteren.

De Canadese onderzoekers onderzochten golven van respiratoire ziektes veroorzaakt door zes virussen en vonden de hoogste piek in januari, en in juni het dieptepunt. De pieken waren elk tweede jaar erger, aldus hoofdonderzoeker Michael Hawkes, een pediatrische professor bij de faculteit medicijnen en tandheelkunde.

RS-virus

Aanleiding voor de studie is de jaarlijkse trend infectiegolf door een virus dat specifiek baby’s treft. Het is een medisch bekend feit dat in december en januari de ziekenhuizen volstromen met baby’s met respiratoir syncytieel virus (RS-virus).” Dit virus is de reden dat 1 procent van alle zuigelingen in het ziekenhuis terecht komen. Vanwege de regelmaat waarmee het virus toeslaat wilden de onderzoekers hier beter naar kijken.

Het seizoensgebonden patroon werd ontdekt bij meer dan 10.000 baby’s die in de provincie Alberta gehospitaliseerd werden wegens een RS-infectie. Het onderzoek liet zien dat zuigelingen geboren in januari meer kans hadden op een hospitalisatie voor het virus dan kinderen geboren in juni, en dat kinderen geboren in piekjaren vaker geïnfecteerd raakten en in het ziekenhuis terecht kwamen.

Griep

Naast het RS virus keken Hawkes en zijn team ook naar andere respiratoire virussen, waaronder enkele griep veroorzakende coronavirus-varianten, en ook hier werd het seizoensgebonden biënnale patroon bevestigd. De bevindingen zijn gebaseerd op klinische data uit het lab van meer dan 37.000 patiënten in Alberta tussen 2005 en 2017.

De onderzoekers hebben wel een verklaring voor het tweejaarlijks golfpatroon waarin jaren met veel infecties gevolgd worden door een jaar met minder besmettingen. Na een jaar met een hoge infectiegraad zijn er veel mensen met immuniteit het volgende seizoen, waardoor er minder infecties optreden. Maar een lage infectiegraad veroorzaakt weer een lagere immuniteit en dat leidt weer tot meer infecties in het daaropvolgende jaar. Het is een afwisselend patroon gebaseerd op vergankelijke immuniteit.

COVID-19

Hoewel de coronavirussen die het onderzoeksteam hebben bekeken minder serieuze complicaties hebben kunnen deze bevindingen mogelijk ziekenhuizen helpen zich voor te bereiden op nieuwe golven van COVID-19 of andere pathogenen. De onderzoekers stellen dat het zinvol is om bekend te zijn met de seizoensgebonden patronen van respiratoire virusinfecties. Dat geeft ziekenhuizen de kans om zich voor te bereiden op infectiepieken onder ongevaccineerden.

Referentie

Kanji JN, Zelyas N, Wong K, Barton M, et al. Seasonality of respiratory viruses at northern latitudes. JAMA Netw Open. 2021;4(9):e2124650.