Resistente schimmel Candida auris wekt zorgen in de Verenigde Staten maar komt in Nederland nog niet voor

juni 2023 Preventie Marleen Huijsmans
3D illustration of fungi Candida, the causative agent of candidiasis, thrush, systemic invasive infections. Pathogenic fungus or yeast

Op 20 maart 2023 publiceerde het Center for Disease Control and Prevention (CDC) in de Verenigde Staten (VS) een bericht naar aanleiding van het toegenomen aantal besmettingen door resistente schimmels. Candida auris is een opkomende schimmel in de VS en verspreidt zich in ziekenhuizen. In Nederland komt C. auris nog niet voor, maar wordt de verspreiding ervan wel nauwlettend in de gaten gehouden.

Candida auris-infectie

C. auris is een type gist en kan bij sommige mensen in de bloedsomloop eindigen wat zorgt voor ernstige invasieve infecties. Dit veroorzaakt symptomen zoals koorts. Ongeveer 35% van de patiënten met een C. auris infectie in de bloedbaan overlijdt. De gist reageert vaak niet op veelgebruikte antischimmelmedicijnen. Hierdoor zijn infecties moeilijk te behandelen. C. auris loop je niet zomaar op, maar verspreidt zich vooral in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Personen met een gezonde afweer worden over het algemeen niet ziek van C. auris. Mensen met een verminderde afweer lopen meer risico.

Nauwlettende surveillance

C. auris komt op dit moment nog niet voor in Nederland. In het verleden zijn in totaal 5 gevallen geregistreerd in Nederland, maar dit betrof patiënten die vanuit een buitenlands ziekenhuis naar Nederland waren overgeplaatst. Deze mensen waren drager van de schimmel zonder daar ziek van te worden. Wanneer patiënten overgeplaatst worden vanuit een buitenlands ziekenhuis wordt volgens protocol ook getest op de aanwezigheid van C. auris. Vanuit het RIVM wordt de verspreiding van C. auris nauwlettend in de gaten gehouden. Daarnaast voert het RIVM in samenwerking met het Radboudumc-CWZ Expertisecentrum Schimmelinfecties onderzoek uit naar de ernst van schimmelinfecties en de trends in resistentie tegen antischimmelmiddelen.

Referenties

  1. CDC Press Release – Candida auris
  2. RIVM – Candida auris