Radboudumc zoekt 60-plussers voor onderzoek combinatie griepvaccin en coronabooster

september 2021 Corona Willem van Altena
Illustration of booster shot for mRNA vaccines for Covid-19 with wooden block flipping from 2 to 3. Two wooden blocks with syringes.

Komt er mogelijk een combinatieprik van het griepvaccin en een coronavaccin aan? Bij het Radboudumc in Nijmegen is een onderzoek gestart naar de effectiviteit van het combineren van de twee vaccins. Daarbij gaat het in eerste instantie om mensen van 60 jaar en ouder. De studie wordt uitgevoerd gedurende het komende najaar en de winter.

Bekend is dat de hoeveelheid antistoffen in het lichaam na vaccinatie geleidelijk aan afneemt. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid dat zich een nieuwe mutatie van het Sars-CoV-2 virus aandient die de vaccins weet te omzeilen, en die een grotere kans op besmetting met zich meebrengt. Om die redenen wordt in verschillende landen, waaronder Nederland, overwogen om ouderen en kwetsbaren een derde coronavaccinatie, een boosterprik te geven voordat de winter begint.

Cocktail

Zo’n boostervaccinatie zou ongeveer samenvallen met het moment dat veel ouderen en kwetsbaren in Nederland worden uitgenodigd voor de jaarlijkse griepprik. De griepvaccinatie wordt aangeboden aan alle mensen van 60 jaar en ouder, en aan mensen met onderliggende condities. Het griepvaccin is overigens van zichzelf al een cocktail: het bevat antistoffen tegen de vier griepvirussen waarvan wetenschappers voorspellen dat die in de komende winter het meest zullen toeslaan. Er zijn aanwijzingen dat de griepprik ook enige vorm van bescherming biedt tegen het coronavirus, maar hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

In Nijmegen willen onderzoekers nu weten op welke manier de twee vaccinaties op elkaar inwerken. De mogelijkheid bestaat dat de twee elkaar versterken, of juist het tegenovergestelde. Ook moet duidelijkheid komen over de vraag welke volgorde van vaccineren voor de meeste antistoffen tegen het coronavirus zorgt, en of het zinvol is om beide prikken tegelijk te geven, of toch een tussenpoos in te bouwen.

Aanmelden

De studie wordt gefinancierd door ZonMw en start nu. De eerste resultaten worden in het voorjaar verwacht. Voor het onderzoek worden deelnemers gezocht: mensen van zestig jaar en ouder en die langer dan vier maanden geleden volledig gevaccineerd zijn. Zij kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen naar: tactic-studie.aig@radboudumc.nl.

Boosters in andere landen

In sommige landen is men overigens al in volle gang met het geven van boosterprikken van coronavaccins. Israël begon eind juli al met het aanbieden van een derde dosis vaccin aan iedereen ouder dan 60, en sinds enkele weken worden ook mensen vanaf 12 jaar ingeënt. Ook andere landen hebben aangekondigd dat er booster-vaccinaties aangeboden zullen worden, in de eerste plaats aan ouderen en kwetsbaren. Bij die landen horen Tsjechië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook de Verenigde Staten overwegen om ouderen 8 maanden na hun tweede vaccinatie een derde prik te geven. De plannen om mensen voor de derde keer te vaccineren worden intussen scherp bekritiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die erop wijst dat het overgrote deel van de wereldbevolking nog niet eens een eerste vaccinatie heeft ontvangen.

Meer informatie

Lees het nieuwsbericht op de website van Radboudumc.