Eerste werkzame malariavaccins worden nog dit jaar verspreid in 12 Afrikaanse landen

juli 2023 Beter Leven Willem van Altena
A fictitious malaria vaccine vial. The label is designed for the photography purpose and have no copy right issue.

In 12 Afrikaanse landen wordt dit jaar een begin gemaakt met een campagne waarbij in totaal 18 miljoen doses van het eerste goedgekeurde malariavaccin verspreid worden. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onlangs bekend.

De 12 landen – Benin, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, de Democratische Republiek Congo, Ghana, Kenia, Liberia, Malawi, Niger, Sierra Leone en Oeganda – zullen naar verwachting in het laatste kwartaal van 2023 de eerste vaccindoses ontvangen en begin 2024 beginnen met het uitrollen ervan, aldus de WHO.

“Het malariavaccin is een doorbraak in de verbetering van de gezondheid en overleving van kinderen en gezinnen en gemeenschappen willen dit vaccin terecht voor hun kinderen”, zegt Kate O’Brien, MD, MPH, directeur immunisatie, vaccins en biologische middelen bij de WHO in een persbericht. “Deze eerste toewijzing zal vooral bedoeld zijn voor kinderen, die het grootste risico lopen om aan malaria te sterven.”

247 miljoen gevallen

Volgens de WHO waren er in 2021 wereldwijd naar schatting 247 miljoen gevallen van malaria, waaronder naar schatting 619.000 sterfgevallen. Ongeveer 95% van alle malariagevallen en 96% van de malariadoden treffen Afrika, waarbij kinderen jonger dan 5 jaar goed zijn voor ongeveer 80% van de malariadoden. Iets meer dan de helft van alle malariadoden wereldwijd vindt plaats in Nigeria, de Democratische Republiek Congo, Tanzania en Niger.

De WHO heeft het wijdverspreide gebruik van het vaccin, RTS,S/AS01 van GSK, al aanbevolen in 2021 nadat het veelbelovend was gebleken in een 2-jarig proefprogramma in Ghana, Kenia en Malawi.

Volgens UNICEF zullen de eerste vaccinzendingen later dit jaar ongeveer 4 miljoen doses beschikbaar maken begin volgend jaar. Het agentschap verwacht dat 6 miljoen doses beschikbaar zullen zijn voor verzending in de loop van 2024 en nog eens 8 miljoen doses in 2025. WHO, UNICEF en Gavi, de alliantie tegen vaccins, verwachten dat GSK ongeveer 15 miljoen doses per jaar zal produceren van 2026 tot 2028, op basis van aanbevelingen en afspraken die al zijn gemaakt.

Tienduizenden sterfgevallen

“Dit vaccin heeft het potentieel om zeer impactvol te zijn in de strijd tegen malaria, en wanneer het breed wordt ingezet naast andere interventies, kan het elk jaar tienduizenden toekomstige sterfgevallen voorkomen,” zegt Thabani Maphosa, Gavi’s managing director van landenprogramma’s. “Terwijl we samenwerken met fabrikanten om de aanvoer op te voeren, moeten we ervoor zorgen dat de doses die we hebben zo effectief mogelijk worden gebruikt, wat betekent dat we alle lessen uit onze pilotprogramma’s moeten toepassen terwijl we uitbreiden naar een nieuw totaal van 12 landen.”

Referentie

Persbericht van de WHO