Peru worstelt met grote uitbraak van dengue, en dat heeft alles te maken met het klimaat

juni 2023 Actueel Willem van Altena
The Trujillo streets is one of the most visited pedestrian streets in Lima

In het Zuid-Amerikaanse land Peru woedt momenteel een zeer ernstige uitbraak van dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd. Volgens de laatste gegevens zijn er zeker 146.000 mensen ziek geworden, en zijn er 248 mensen aan de virusinfectie overleden. In de afgelopen week steeg het aantal doden met 24%, terwijl het aantal gevallen met meer dan 12% toenam.

Inmiddels heeft Rosa Gutierrez, de Peruaanse minister van Volksgezondheid haar aftreden bekend gemaakt.

Experts verwachten dat de uitbraak alleen maar zal verergeren in de komende tijd. Als gevolg van het klimaatverschijnsel El Nino wordt het normaal droge Peru getroffen door enorme regenval, en dat zorgt voor ideale omstandigheden voor muggen. Net als malaria is dengue een door muggenbeten overgebrachte ziekte. Muggen die een besmet persoon bijten kunnen het virus overbrengen op andere mensen.

Lang niet iedereen die met dengue besmet wordt, wordt ernstig ziek. De milde symptomen van dengue zijn onder andere koorts, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid en uitslag op de huid. Mensen met milde symptomen kunnen zich vaak herstellen door voldoende rust te nemen, veel water te drinken en pijnstillers te nemen om de pijn te verlichten.

Ernstige symptomen

In sommige gevallen kan dengue echter ernstiger worden. Symptomen van ernstige dengue kunnen zijn: hevige buikpijn, braken, ademhalingsproblemen, bloedingen (bijvoorbeeld bloedneuzen of bloedend tandvlees), vermoeidheid en rusteloosheid. Ernstige dengue vereist onmiddellijke medische hulp en ziekenhuisopname, omdat het levensbedreigend kan zijn. Vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen gevaar. Ook mensen die eerder dengue hebben gehad, lopen een groter risico op ernstige symptomen als ze opnieuw worden blootgesteld aan het virus.

De behandeling van dengue is voornamelijk gericht op het verlichten van de symptomen en het voorkomen van complicaties. Er is nog geen specifieke antivirale behandeling voor dengue.

Preventie van dengue is erg belangrijk. Dit omvat het vermijden van muggenbeten door het dragen van beschermende kleding, het gebruik van muggenwerende middelen zoals DEET, en het elimineren van broedplaatsen van muggen, zoals stilstaand water waarin ze zich kunnen voortplanten.

Vaccin

Sinds kort is er wel een goedgekeurd vaccin tegen dengue beschikbaar, maar voor de huidige uitbraak in Peru biedt dat nog weinig soelaas.

Meer informatie

Bezoek de website van de Pan American Health Organisation (PAHO)