Onderzoekers Radboudumc gaan op zoek naar de grootste muggenmagneet van Lowlands

juli 2023 Medisch Onderzoek Willem van Altena
Friends hanging out at big outside music festival, in the sunset.

Veel stellen kunnen ervan meepraten: om de een of andere reden wordt er altijd een helft vaker door muggen gebeten dan de ander. ‘Je hebt zeker zoet bloed’, zeggen mensen dan. Maar waarom muggen de ene persoon liever bijt dan de anders is niet helemaal duidelijk. Reden voor onderzoekers van Radboudumc om daar een onderzoek naar te doen. Met een zwerm uitgehongerde tropische muggen strijken de Nijmeegse wetenschappers op 18, 19 en 20 neer bij Lowlands in de hoop dat veel festivalbezoekers zullen meewerken aan hun onderzoek door zich te laten bijten.

Het is al de zevende keer dat wetenschappers op het Lowlands festival onderzoek doen in het kader van Lowlands Science. Uit tientallen ingezonden voorstellen zijn veertien onderzoeksteams geselecteerd die Lowlands als laboratorium gaan gebruiken. Het Radboudumc is ook dit jaar weer van de partij.

In Europa zijn muggenbeten vervelende jeukverwekkers maar in de tropen brengen muggen gevaarlijke ziektes als malaria en dengue over. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken wat tropische muggen ertoe aanzet om de ene persoon te bijten en niet de ander. Wat maakt mensen aantrekkelijk voor muggen? Heeft dat te maken met hun dieet, met hun lichaamsgeur, hun gedrag?

Muggenmagneet

De onderzoekers van het Radboudumc hebben een soort wedstrijd ontworpen om uit te zoeken wie de grootste muggenmagneet is. Deelnemers moeten hun arm bij een kooitje vol tropische muggen houden om te ontdekken hoe aantrekkelijk de insecten hen vinden. Geen nood: niemand wordt echt gebeten omdat er een speciaal luchtdoorlatend membraan tussen de mug en de arm zit. Met camera’s wordt vastgelegd hoe gretig de muggen op de aangeboden arm afkomen. Deelnemers kunnen met twee tegelijk testen hoe aantrekkelijk ze zijn, en er dus een wedstrijdje van maken. Degenen die het meest in trek zijn bij de muggen krijgen vragenlijsten voorgelegd om bijvoorbeeld aan de weet te komen wat die mensen eten en drinken.

Radboudumc is al eerder te gast geweest bij Lowlands Science. Afgelopen jaren voerde het Nijmeegse ziekenhuis al onderzoek uit naar onder andere reanimeren met een VR-bril, de invloed van alcohol op de operatievaardigheid, en hoe veerkrachtig mensen zijn.

Meer informatie

Bekijk het complete wetenschapsprogramma van Lowlands Science.