Door: dr. S.E. van Roeden
Druk op de afspeelknop om de tekst voor te lezen.
Voor u ligt het tweede papieren nummer van het Tijdschrift voor Infectieziekten van 2025. Dat betekent dat het jaar alweer een goed eind onderweg is. De eerste grote infectieziektecongressen zijn achter de rug, de dagen worden langer en de temperaturen zijn weer zodanig dat ook de Galba truncatula zich weer buiten kan handhaven. Nadat mijn brein op een van die congressen gevuld is met meer en minder nuttige kennis, nieuwe inzichten en innovaties op het gebied van infectieziekten en microbiologie, en de stand van zaken rond hepatitis A in Slowakije (je stapt wel eens een verkeerde zaal in), keer ik vol ideeën en inspiratie terug naar mijn dagelijkse praktijk.
Terug naar waar het om draait: er ligt weer een mooi nummer op uw deurmat. In deze editie prachtige voorbeelden van innovatie en onderzoek met directe implicaties voor de dagelijkse klinische praktijk, zoals het overzichtsartikel over de switch van intraveneuze naar orale antibiotica bij kinderen, met praktische handvatten voor de kliniek. We worden bijgepraat over de laatste inzichten in de behandeling van ‘community-acquired’-pneumonie naar aanleiding van een update in de richtlijn, waarin aandacht wordt geschonken aan de aanbeveling om een selecte groep patiënten ook corticosteroïden bij te geven als standaard onderdeel van de behandeling. Ook verrijkt de kersverse dr. Manu Bilsen ons met de inzichten uit zijn promotietraject op het gebied van diagnostiek en preventie van urineweginfecties.
We zouden natuurlijk geen echte infectieziekteliefhebbers zijn als we niet ook wat exotische verrassingen voor u in petto hebben. Zo wordt duidelijk dat honing niet altijd zoet is en worden we er op vermakelijke wijze aan herinnerd dat we als dokters prachtige groei hebben doorgemaakt wat betreft onze methodologie voor medisch-wetenschappelijk onderzoek (en dat het opdrinken van een reincultuur Vibrio cholerae een dom idee is, voor wie dat nog op zijn bucketlist had staan).
Als afsluiter neemt dr. Lilly Verhagen ons mee op reis naar Sint Maarten, waar ze naast haar werk als kinderarts-infectioloog/immunoloog in het Radboudumc ook wetenschappelijke en klinische werkzaamheden verricht. Ik voel direct weer het Antilliaanse zonnetje op mijn wangen en de warme, föhnachtige wind in mijn haren.
Dit is een editie om even lekker voor te gaan zitten met een goede combinatie aan praktische handvatten, exotische casuïstiek en wegdromen naar verre oorden. Ik hoop dat u er net zo van geniet als ik.
Veel leesplezier!
Met vriendelijke groet,
dr. S.E. van Roeden,
Voorzitter hoofdredactieraad