India beleeft wereldwijde primeur van allereerste COVID-vaccin dat via de neus wordt toegediend

januari 2023 Geneesmiddelen Willem van Altena
A fictional covid-19 nasal vaccine vial. The vial is created for photography purpose only.

De Indiase farmaceut Bharat Biotech lanceert op 26 januari –de Dag van de Republiek in India- het nieuwe COVID-19 vaccin iNCOVACC. Het gaat om het eerste intranasale vaccin voor COVID-19 wereldwijd. Goedkeuring voor noodgebruik was in september 2022 al afgegeven door de Indiase medicijnautoriteit. Vooralsnog is er geen autorisatie aangevraagd bij de EMA voor gebruik in de Europese Unie.

Neusdruppels

Het vaccin wordt toegediend door middel van neusdruppels, en biedt daarmee een alternatief voor mensen die liever geen injectie ondergaan. Een volledige vaccinatie omvat twee doses, en het vaccin kan ook als booster toegediend worden, zelfs aan mensen die eerder met een ander vaccin ingeënt zijn.

Het iNCOVACC-vaccin is een recombinant replicatie-deficiënt adenovirus vectorvaccin met een gestabiliseerd spike-eiwit, dat is ontwikkeld in samenwerking met Washington University in Saint Louis (Verenigde Staten). Het vaccin heeft fase I, II en III klinische studies met succes doorstaan. De prijs van het vaccin bedraagt volgens Bharat Biotech 4 dollar per dosis bij verstrekking door de overheid, en bijna 10 dollar voor privé vaccinaties.

Nieuwe varianten

Het vaccin is speciaal ontwikkeld met het oog op landen met een lagere welvaart. Toediening door middel van neusdruppels is snel, eenvoudig en pijnloos te doen, daarnaast kan het vaccin op koelkasttemperatuur bewaard worden. Gehoopt wordt dat het iNCOVACC-vaccin ingezet kan worden voor grootschalige vaccinaties. Bijkomend voordeel is dat het vaccin snel aangepast kan worden om effectief te zijn tegen nieuwe virusvarianten.

Meer informatie

Bezoek de website van Bharat Biotech