Doxycycline vermindert risico op C. difficile-infectie bij patiënten met longontsteking

november 2023 Wetenschap Willem van Altena
Clostridium difficile bacterium, 3D illustration. Bacteria which cause pseudomembraneous colitis and are associated with nosocomial antibiotic resistance

Een recente studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Veterans Affairs of Western New York Healthcare System, werpt nieuw licht op de behandeling van community-acquired pneumonia (CAP). De studie onthult dat het voorschrijven van doxycycline aan patiënten met CAP het risico op Clostridioides difficile-infectie (C. difficile) aanzienlijk verlaagt. Dit onderzoek, gebaseerd op gegevens van meer dan 156.000 gehospitaliseerde patiënten, biedt belangrijke inzichten in de strijd tegen deze gevaarlijke infectie.

Uit de studie bleek dat patiënten met CAP die doxycycline kregen voorgeschreven, een aanzienlijk lager risico liepen op een C. difficile-infectie. Vooral opvallend was dat het risico voor patiënten met een gedocumenteerde C. difficile-infectie in het voorgaande jaar bijna werd gehalveerd. In vergelijking met azithromycine verminderde doxycycline het risico op C. difficile-infectie met bijna de helft bij patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen met CAP en eerder een C. difficile-infectie hadden gehad.

Methodiek

Tijdens de periode van 1 januari 2009 tot 25 augustus 2022 analyseerden de onderzoekers gegevens van 156.000 patiënten die waren opgenomen in een VA-ziekenhuis met longontsteking. Van deze patiënten kreeg 86,9% azithromycine voorgeschreven en 13,1% doxycycline. Slechts 0,6% van de azithromycinegroep en 1,1% van de doxycyclinegroep had in het voorgaande jaar een positieve C. difficile PCR-test gehad. Ongeveer 1.200 patiënten ontwikkelden binnen 30 dagen na het starten van antibiotica een C. difficile-infectie. De algehele incidentie van C. difficile-infectie was laag in beide groepen, met 0,8% in de azithromycinegroep en 0,7% in de doxycyclinegroep. Onder patiënten met een voorgeschiedenis van C. difficile-infectie ontwikkelde 12,2% een nieuwe infectie.

Conclusie

Deze studie onderstreept de effectiviteit van doxycycline als alternatieve behandeling voor CAP, vooral bij patiënten met een voorgeschiedenis van C. difficile-infectie. Het gebruik van doxycycline resulteerde in een significante afname van het risico op C. difficile-infectie, wat een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verminderen van de impact van deze infectie op patiënten en gezondheidszorgsystemen.

Referenties

O’Leary AL, et al. “Doxycycline versus azithromycin for C. difficile prevention in patients with community-acquired pneumonia.” Am J Infect Control. 2023; doi:10.1016/j.ajic.2023.09.007.

Infectious Disease Society of America. “CAP Clinical Pathway.”

Centers for Disease Control and Prevention. “C. diff (Clostridioides difficile): Your risk of C. diff.”