Bestaand koepokkenvaccin krijgt Europese goedkeuring om ingezet te worden bij monkeypox

juli 2022 Actueel Willem van Altena
A male hands affected by blistering rash because of monkeypox or other viral infection on white background

Het bestaande pokkenvaccin Imvanex®, dat wordt geproduceerd door het Deense farmaceutisch bedrijf Bavarian Nordic, is door het advieslichaam CHMP van Europees Medicijn Agentschap EMA goedgekeurd om ook ingezet worden als vaccin tegen monkeypox (ook wel bekend als apenpokken).

Koepokken

Het vaccin werd in de EU al in 2013 goedgekeurd om bescherming te bieden tegen de pokken. Het is gebaseerd op een afgezwakte vorm van het vacciniavirus Ankara. Omdat het om een onschadelijk gemaakt virus gaat kunnen mensen niet ziek worden van het vaccin, behoudens normale en bekende bijwerkingen. Vaccinia is een vorm van pokkenvirus dat nauw verwant is aan het koepokkenvirus en aan het variolavirus, het virus dat de gevaarlijke ziekte pokken bij de mens veroorzaakt. Het monkeypoxvirus lijkt sterk op het variolavirus en het vacciniavirus.

Het oordeel van de CHMP is gebaseerd op resultaten van dierproeven waarbij het Imvanex-vaccin apen bleek te beschermen tegen monkeypox. Met het oog op de urgente noodzaak om snel een vaccin tegen monkeypox te vinden oordeelde de CHMP dat het voldoende aannemelijk is dat het vaccin niet alleen primaten, maar ook mensen veilig en effectief beschermt.

Vaccinatiecampagne

Intussen breidt het aantal monkeypox-infecties in Nederland zich gestaag uit. Het RIVM meldt dat per 21 juli de teller op 721 patiënten staat. Verreweg de meesten daarvan bevinden zich in Noord-Holland, en dan met name in Amsterdam. Hoewel monkeypox niet geldt als een SOA is de ziekte wel overdraagbaar via intiem fysiek contact. Veel van de besmette personen zijn mannen die seks hebben met mannen (MSM’s). Om die reden start de GGD binnenkort met een vaccinatiecampagne binnen deze doelgroep.

Meer informatie

Lees het persbericht van het EMA

Volg de stand van zaken rond monkeypox op de website van het RIVM