BA.2.75 of toch Centaurus? Nieuwe coronavariant baart Wereldgezondheidsorganisatie enige zorgen

juli 2022 Corona Willem van Altena
Centaurus variant of the coronavirus spreads fast. BA.2.75 is subvariant of the omicron variant

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt momenteel een nieuwe coronavariant nauwlettend in de gaten. Variant omicron BA.2.75 stak begin juni de kop op in India, en is nu aangetroffen in 15 landen, waaronder de V.S. en het Verenigd Koninkrijk. En op 26 juni werd de eerste besmetting met deze variant vastgesteld bij iemand in Noordoost-Gelderland. 

Infectiologen en virologen stellen dat er nog geen reden voor bezorgdheid is maar wijzen er wel op dat deze variant zich sneller lijkt te verspreiden dan eerdere varianten. Een analyse uit China geeft aan dat BA.2.75 mogelijk makkelijker door ons afweersysteem breekt dan eerdere dominante varianten. Maar er is nog veel onduidelijk over de mate waarin de nieuwe variant voor ernstige symptomen kan zorgen, of in hoeverre de vaccins bescherming bieden.

Centaurus

Intussen is er wel enige discussie over de naam ontstaan. De WHO heeft ervoor gekozen om nieuwe varianten van het SARS-CoV-2 virus een Griekse letter mee te geven, zoals delta en omicron. Maar op Twitter ging begin juli al de naam Centaurus rond, de naam van een Griekse mythische figuur en ook van een sterrenbeeld. Die naam is blijven hangen en wordt steeds meer door de media overgenomen. Ook virologen en wetenschappers hanteren de term Centaurus meer en meer omdat een dergelijke naam mogelijk duidelijker overkomt bij het grote publiek dan een reeks letters en cijfers. Het is te vergelijken met orkanen, die ook allemaal een naam krijgen.

Meer informatie

Persbericht RIVM over de nieuwe coronavariant