Articles

Uw diagnose?

TvI - jaargang 18, nummer 3, september 2023

dr. V.T. Janmaat , dr. A. Boerekamps , dr. Y.C. Schrama , dr. M. Westerman , dr. R.M. Verdijk , R. Koelewijn , dr. P. de Man , dr. M. de Mendonça Melo , dr. J.J. van Hellemond

Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus:

Een 42-jarige, hiv-negatieve man afkomstig uit Guinee-Bissau had recentelijk gereisd via Mali, Mauritanië, Algerije, Libië en Italië naar Nederland. Hij presenteerde zich op de afdeling Spoedeisende Hulp met sinds een week bestaande misselijkheid, braken en buikpijn. Uit lichamelijk onderzoek bleken geen afwijkingen, behoudens een verminderde huidturgor. De resultaten van het laboratoriumonderzoek toonden geen verhoogde inflammatieparameters.

Wat is uw diagnose?

(TIJDSCHR INFECT 2023;18(3):123–4)

Lees verder

Psittacose tijdens zwangerschap

TvI - jaargang 11, nummer 5, oktober 2016

dr. S.E. van Brummelen , dr. M. Burger , dr. M. de Mendonça Melo

Samenvatting

Psittacose is een zeldzame zoönose die wordt veroorzaakt door Chlamydophila psittaci. Nog zeldzamer is psittacose tijdens de zwangerschap. Desondanks is dit van groter belang vanwege de aanzienlijke morbiditeit en mortaliteit bij zowel moeder als foetus. Psittacose wordt vaak gemist omdat het ziektebeeld qua symptomen sprekend lijkt op de gewone griep. Daarnaast is het daadwerkelijk vaststellen van de diagnose lastig. Alhier wordt een casus van psittacose tijdens de zwangerschap beschreven met een gunstige afloop voor zowel patiënte als kind door vroege herkenning en behandeling van dit weinig voorkomende ziektebeeld.

(Tijdschr Infect 2016;11(5):175-7)

Lees verder

Vier patiënten met fascioliasis: een fascinerende diagnostische uitdaging

TvI - jaargang 10, nummer 3, juni 2015

dr. L. Saes , dr. P. Wismans , dr. M. de Mendonça Melo , dr. J. van Hellemond , dr. L. Slobbe

Samenvatting

Fascioliasis is een wereldwijd frequent voorkomende parasitaire infectie met een platworm uit de familie der Fasciolidae. Fascioliasis komt met name voor bij schapen en rundvee. De mens is een incidentele gastheer en besmetting vindt plaats door het eten van ongekookte zoetwaterplanten, zoals waterkers. Hoewel fascioliasis wereldwijd voorkomt in gebieden met een gematigd klimaat, blijft het stellen van de diagnose een uitdaging. Humane Fasciola hepatica-infecties bij reizigers en immigranten worden in Nederland zelden beschreven. Symptomen passend bij het acute stadium van fascioliasis zijn koorts, buikpijn en gewichtsverlies. Laboratoriumonderzoek toont karakteristiek hypereosinofilie. Diagnostiek omvat serologisch onderzoek en in een later stadium herhaald fecesonderzoek naar wormeieren. Gezien de kans op chronische complicaties dient een Fasciola hepatica-infectie altijd behandeld te worden waarbij triclabendazol het middel van keuze is. Wij beschrijven vier patiënten met fascioliasis die succesvol behandeld werden.

(Tijdschr Infect 2015;10(3):73-8)

Lees verder

Uw diagnose?

TvI - jaargang 9, nummer 5, oktober 2014

dr. L.J. Wammes , dr. R. Koeleweijn , dr. M. de Mendonça Melo , dr. J.J. van Hellemond , dr. L. Slobbe

(Tijdschr Infect 2014;9(5):154)

Lees verder