Het wereldwijde aantal malariagevallen in 2022 heeft het niveau van 2019, het jaar voorafgaand aan de COVID-19-pandemie, overtroffen. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze week. Het jaarlijkse malariarapport van de WHO onthult alarmerende cijfers en benadrukt de kritieke rol van klimaatverandering in dit gezondheidsprobleem.
Volgens het nieuwste World Malaria Report van de WHO werden er vorig jaar naar schatting 249 miljoen malariagevallen gemeld, wat een toename betekent van 16 miljoen ten opzichte van het totaal in 2019. Er is echter ook goed nieuws: de invoering van de eerste van twee goedgekeurde malariavaccins heeft reeds geleid tot een afname van ernstige malaria en een 13% daling in vroegtijdige kindersterfte wereldwijd.
In 2022 waren er 5 miljoen meer malariagevallen dan in 2021. Pakistan zag de grootste stijging, met een toename in het aantal malariagevallen van 500.000 in 2021 tot 2,6 miljoen in 2022. De 11 landen met de hoogste malariabelasting wereldwijd zagen echter een stabilisatie in nieuwe infecties en sterfgevallen sinds het begin van de huidige malariapandemie. Het WHO-rapport benadrukt de positieve impact van malariavaccins, met een opvallende daling van ernstige gevallen en kindersterfte in gevaccineerde gebieden.
WHO benoemt klimaatverandering als de grootste gezondheidsbedreiging. Variabiliteit in temperatuur, regenval en luchtvochtigheid verhoogt het risico op verspreiding van door vectoren overgedragen ziekten zoals malaria. De tijgermug, die een van de verspreiders van het virus is, voelt zich dankzij het opwarmende klimaat steeds meer thuis in gebieden waar hij vroeger niet voorkwam vanwege te lage temperaturen.
De WHO benadrukt de noodzaak van duurzame en veerkrachtige malariabestrijdingsmaatregelen, samen met dringende acties om de opwarming van de aarde te vertragen. Wel wordt er optimistisch naar de toekomst gekeken. De recente goedkeuring van het eerste malariavaccin en de aanbeveling van een tweede vaccin in 2024 duiden op positieve stappen, maar uitdagingen blijven er, waarschuwt de WHO, vooral in armere landen, zoals beperkte toegang tot de gezondheidszorg, lopende conflicten en de nasleep van COVID-19.
Referenties