Aangepaste booster van Pfizer en BioNTech blijkt effectief tegen zorgwekkende XBB 1.5-variant

augustus 2023 Corona Willem van Altena
2023 year, Kraken, Covid-19 novel coronavirus variant, Omicron Xbb.1.5,

Het advieslichaam Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) van het Europees Medicijn Agentschap EMA heeft het bijgewerkte COVID-19-vaccin van Pfizer en BioNTech aanbevolen, dat speciaal is afgestemd op de nieuwe Omicron XBB.1.5-variant, waar momenteel nogal wat ongerustheid om bestaat omdat deze sterk gemuteerde variant makkelijker door de vaccinbescherming heenbreekt dan eerdere. De goedkeuring door het CHMP betekent waarschijnlijk de derde aangepaste boosterinjectie van Pfizer en BioNTech die wordt goedgekeurd in de EU.  

Verbeterde respons

De CHMP-goedkeuring volgt op gegevens waaruit bleek dat de boosterprik een verbeterde respons genereerde tegen XBB-gerelateerde varianten, waaronder XBB.1.5, XBB.1.16, XBB.2.3 en EG.5.1. “Aangezien Omicron XBB.1.5 nauw verwant is aan andere momenteel circulerende varianten, zal het vaccin naar verwachting bijdragen aan het behoud van een optimale bescherming tegen COVID-19 veroorzaakt door deze andere varianten evenals Omicron XBB.1.5,” aldus de EMA. Eerdere aangepaste vaccins waren nog vooral gericht op de BA.4/5 en BA.1 subvarianten van Omicron.

Pfizer laat weten dat het vaccin voor dit seizoen klaar is voor verzending zodra de definitieve regelgevende beslissing is genomen door de EMA. Daarmee komt het aangepaste vaccin op tijd beschikbaar voor de vaccinatiecampagnes die dit najaar gaan plaatsvinden.

Andere fabrikanten volgen

Pfizer en BioNTech hebben ook goedkeuring aangevraagd voor het bijgewerkte vaccin in de VS, waar in de komende dagen een beslissing wordt verwacht. Ondertussen hebben andere fabrikanten van COVID-vaccins, zoals Moderna en Novavax, ook versies van hun vaccins gemaakt die gericht zijn tegen de subvariant XBB.1.5.

Referentie

Persbericht van de Europese Unie