UMCG laat darmontstekingspatiënten zelf hun poep onderzoeken

september 2021 Actueel Dominique Vrouwenvelder

Even door je poep roeren, de uitkomst scannen met je telefoon en wat vragen beantwoorden. Op die manier wil het UMCG bij patiënten met chronische darmontsteking vaststellen wanneer hun ziekte opvlamt en ze eventueel adviseren om een afspraak te maken in het ziekenhuis. Zo hoeven kinderen minder vaak voor controle naar het ziekenhuis.

Een nieuwe app moet een oplossing bieden voor de klassieke controles van chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. De nieuwe procedure is een stuk efficiënter en patiënten krijgen door de regelmatigheid van zelftests meer grip op hun ziekte.

Doorgaans maken patiënten ruim van tevoren een afspraak voor een controle, waardoor het eerder toeval is dan regel dat de ontsteking precies op dat moment opvlamt. Het gebeurt vaak dat een kind naar het ziekenhuis komt terwijl het de ziekte onder controle heeft. Dat is zonde van de ziekenhuiscapaciteit, maar ook van de gemiste school- en werkdag van kind en ouder(s).

Flarometer

Het geheim achter deze nieuwe functionaliteit in de app is de Flarometer. Deze bestaat uit twee onderdelen. Allereerst moet een patiënt een staafje in zijn of haar ontlasting steken om de hoeveelheid calprotectine te meten. Hoge waarden van dit eiwit duiden erop dat er meer ontstekingscellen aanwezig zijn in het maag-darmkanaal. Met behulp van de app kunnen zij dan de uitkomst van de test aflezen. In combinatie met de vragenlijst over gezondheidsklachten, die patiënten daarna invullen, wordt duidelijk of er sprake is van opvlammen van de ziekte of dat deze stabiel is. De combinatie van de poepthuistest en vragenlijst is net zo veilig als de klassieke poliklinische controles met de calprotectine die in het UMCG worden gedaan.

Volwassenen

Uiteindelijk zal deze nieuwe manier van zorg aan alle patiënten met darmontstekingen beschikbaar zijn, maar het UMCG begint bij ongeveer 150 patiënten van het Beatrix Kinderziekenhuis. Op termijn kunnen ook volwassenen van deze functionaliteit gebruik maken.