Vooralsnog ontbreekt het aan sterk bewijs voor nut van inzet antivirale middelen bij griepinfectie

september 2024 Wetenschap Chiara Uijtermerk

Griep is een wereldwijd gezondheidsprobleem, een jaarlijks terugkerende infectiegolf waar vooral  kwetsbare groepen, zoals ouderen en immuungecompromitteerde mensen last van hebben. In Nederland alleen overlijden er elk jaar 4.700 mensen aan griep en wereldwijd sterven er in een griepseizoen tussen de 250.000 en 500.000 mensen. Hoewel er verscheidene therapieën in de vorm van antivirale medicatie beschikbaar zijn voor influenza, blijft het onduidelijk welke behandeling het meest effectief is. Een recente systematische review van onderzoekers aan de Hamilton universiteit in Canada, probeert licht op deze kwestie te werpen.

Vergelijking van klinische studies

In totaal werden er acht klinische studies met elkaar vergeleken waaraan in totaal 1.424 patiënten meededen. Deze patiënten lwaren opgenomen in het ziekenhuis met vermoedelijke of bevestigde influenza. De patiënten werden behandeld met verschillende antivirale medicijnen, bijvoorbeeld oseltamivir, zanamivir en peramivir. De resultaten van de medicijnen werden vergeleken met placebo en standaardzorg zonder placebo. De uitkomsten waarop de studie zich richtte waren: duur van de ziekenhuisopname, het optreden van bijwerking, progressie naar intensieve zorg en mortaliteit.

Mogelijk kortere ziekenhuisopname

Uit de resultaten kwam naar voren dat peramivir en oseltamivir er mogelijk voor zorgen dat de duur van de ziekenhuisopname bij patiënten met seizoensgebonden influenza met ongeveer anderhalve dag bekort kan worden, maar het bewijs is niet heel sterk. Verder was er ook geen evident bewijs dat deze antivirale medicamenten sneller tot symptoomverlichting leidden en hadden ze ook geen significant effect op mortaliteit. Tussen de verschillende therapieën werd geen verschil gevonden in de bijwerkingen.

Beperkingen

Een reden waarom de resultaten niet veel duidelijkheid gaven, is omdat er maar weinig onderzoek is gedaan naar de werking van antivirale medicatie bij griep. Hierdoor zijn de gevonden resultaten minder robuust dan bij systematische reviews met veel geïncludeerde onderzoeken. Het is daarom ook noodzakelijk dat er meer en grootschaliger onderzoek wordt gedaan naar het effect van antivirale medicatie op het beloop van influenza.

Referentie

Gao, Y., Guyatt, G., Uyeki, T. et al. Antivirals for treatment of severe influenza: a systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials. The Lancet, 404(10454), 753–763. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(24)01307-2