Speciale kinderversie van hiv-remmer dolutegravir blijkt effectief bij zeer jonge baby’s

maart 2022 Actueel Willem van Altena
medicine, healthcare and pediatry concept - african american mother with baby son holding medication at clinic

De bestaande hiv-remmer dolutegravir blijkt effectief en veilig voorgeschreven te kunnen worden aan jonge kinderen. Dat is de uitkomst van een studie door onderzoekers van Radboudumc in Nijmegen, die recent is gepubliceerd in vaktijdschrift The Lancet HIV. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft meteen de richtlijnen aangepast naar aanleiding van de bevindingen.

Wereldwijd leven 1,8 miljoen kinderen onder de 15 jaar met hiv, een virus dat zonder behandeling uiteindelijk kan leiden tot aids. Dit virus valt de eigen afweer aan waardoor ziekteverwekkers die normaal gesproken worden tegengehouden makkelijk een infectie veroorzaken. Genezing is op dit moment niet mogelijk, maar met medicatie kunnen mensen met hiv lang leven.

ODYSSEY-studie

Voor volwassenen bestaan er meerdere behandelingen die effectief zijn en goed verdragen worden, maar voor kinderen was dat nog niet zo. Met name de vraag wat de juiste dosering is hield wetenschappers bezig, en daarom is de ODYSSEY studie uitgevoerd. Dat leidde al in 2020 tot een advies voor kinderen van meer dan twintig kilo. Nu is dit advies er ook voor de allerkleinste kinderen die leven met hiv: die minstens 4 weken oud zijn en die tussen drie en twintig kilo wegen.

Kindertablet

Onderzoekers van onder meer het Radboudumc hebben aangetoond dat het middel dolutegravir in lage dosering makkelijk te gebruiken is en veilig voorgeschreven kan worden aan deze kinderen. Er is door de fabrikant een speciaal kindertablet ontwikkeld dat ook in lage-inkomenslanden beschikbaar komt. Ook dat is een voordeel van dolutegravir: het is een relatief goedkoop geneesmiddel, dat wijdverspreid beschikbaar is.

Intussen wordt er hard gewerkt aan nieuwe geneesmiddelen en vaccins. Onder meer de Amerikaanse farmaceut Moderna heeft aangekondigd de mRNA-techniek, die aan de basis staat van de twee meest succesvolle coronavaccins, in te gaan zetten om een vaccin tegen hiv te ontwikkelen.

Referentie

Waalewijn H, Chan MK, Bollen PDJ, ODYSSEY Trial Team et al. Dolutegravir dosing for children with HIV weighing less than 20 kg: pharmacokinetic and safety substudies nested in the open-label, multicentre, randomised, non-inferiority ODYSSEY trial. Lancet HIV. 2022 Feb 18:S2352-3018(21)00292-7. doi: 10.1016/S2352-3018(21)00292-7. Epub ahead of print. PMID: 35189082.