Novavax-coronavaccin op eiwitbasis wordt nu ook in Nederland toegediend

maart 2022 Corona Willem van Altena
Image of human hand choose multiple difference vaccine vials. Covid-19 coronavirus vaccine concept. It use for prevention, immunization and treatment from COVID-19.

Sinds deze week kunnen mensen zich in laten enten tegen COVID-19 met het Novavax-vaccin. Het bijzondere aan dit vaccin is dat het een traditioneel eiwitvaccin is. Dat kan mensen over de streep trekken die aarzelen zich met een van de mRNA-vaccins in te laten enten.

Een eiwitvaccin bevat hele kleine deeltjes met spike-eiwit van het coronavirus dat is nagemaakt in het laboratorium. Ook zit er een hulpstof in die de afweerreactie van het lichaam op dit eiwit versterkt. Als reactie op dit vaccin zal het lichaam na de prik antistoffen aanmaken tegen het spike-eiwit. Als het lichaam later in contact komt met het virus, herkent het afweersysteem het spike-eiwit op het virus. Het afweersysteem gaat dan antistoffen aanmaken. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze weer door het lichaam afgebroken.

Het Novavax-vaccin is eind december goedgekeurd door de EMA en sinds kort beschikbaar. De werkzaamheid van het vaccin is 90% en dat is vergelijkbaar met de vector- en mRNA-vaccins.

Booster

Zoals bij de meeste vaccins wordt het Novavax in twee entingen toegediend, met een tussenpoos van 3 weken. De EMA heeft het Novavax alleen goedgekeurd als basisvaccinatie. Wie een booster wil komt vooralsnog bij de mRNA-vaccins uit, maar er lopen wel klinische studies naar de inzet van Novavax als booster.

Mensen die willen kiezen voor het Novavax-vaccin kunnen een afspraak maken bij de GGD via het speciale telefoonnummer 0800-0174.