Utrechtse onderzoekers ontrafelen mechanisme achter psoriasis

oktober 2021 Medisch Onderzoek Gioia Schaar
A young Arabian woman is suffering from problems with dermatitis. A Muslim woman is scratching her skin due to insufferable itching problems on her arms at home.

In een recent onderzoek dat is uitgevoerd door wetenschappers van UMC Utrecht is een nieuw mechanisme gevonden achter psoriasis. Deze bevinding draagt mogelijk bij aan de ontwikkeling van nieuwe behandelmethodes.

Psoriasis is een veelvoorkomende auto-immuunziekte waarbij er chronische ontstekingen in de huid ontstaan. De ziekte kan zich op elke leeftijd ontwikkelen, maar ontstaat vooral bij mensen onder de 35 jaar. Een belangrijk kenmerk is de ontwikkeling van schilferige huidbeschadigingen op voornamelijk de ellebogen, knieën, hoofdhuid en onderrug.
Deze schilfers zijn ophopingen van onderontwikkelde cellen die ontstaan door een versnelde celdeling van de huidcellen in combinatie met een vertraagde ontwikkeling van deze cellen. Psoriasis is niet besmettelijk.

Drie eiwitten

De onderzoekers van het Center for Translational Immunology van UMC Utrecht vonden dat de fibroblasten (huidcellen) van psoriasispatiënten verlaagde levels vertonen van drie eiwitten van de ZFP36-familie. Dit zorgt ervoor dat de fibroblasten van psoriasispatiënten meer cytokines, stofjes die ontstekingen bevorderen, produceren. Door deze verhoogde cytokinelevels ontstaan lokale ontstekingsreacties en dat leidt tot verdikkingen van de huid.

Cytokineproductie

Eerder was nog niet bekend om welk soort cytokines het ging en hoe het proces van de chronische ontstekingen precies verloopt. De Utrechtse onderzoekers konden vaststellen welke cytokines de boosdoeners zijn en ook het ziekteproces werd ontrafeld. De cytokineproductie wordt namelijk gereguleerd door bepaalde eiwitten waarvan de aanwezigheid bij psoriasispatiënten sterk verminderd is. Dat vertaalt zich in een verstoorde cytokineproductie.

Dankzij deze ontdekking krijgen onderzoekers meer duidelijkheid over het ziektebeeld van psoriasis. Dit kan mogelijk bijdragen aan gerichter onderzoek naar toekomstige behandelopties.

Psoriasis in Nederland

Patiëntenvereniging Psoriasispatiënten Nederland meldt dat er ongeveer 400.000 mensen in ons land met een matige tot ernstige vorm van de huidziekte te maken hebben. Een waarschijnlijk even groot aantal heeft de ziekte in lichte mate en heeft geen behoefte aan medische behandeling. Roos in het haar kan een lichte vorm van psoriasis zijn, of schilfers op ellebogen en/of knieen. Vaak nemen klachten wel toe naarmate het kouder wordt. In landen met een koud klimaat komt psoriasis vaker voor.

Er zijn vier hoofdvormen van psoriasis.

Plaque psoriasis is de meest bekende vorm van psoriasis. Meestal manifesteert plaque psoriasis zich in de vorm van rode plekken op de huid waar schilfers op zitten. De plekken zijn niet allemaal even groot. De psoriasisplekken kunnen op elke plaats op het lichaam voorkomen. Meestal zitten de plekken op uw ellebogen, knieën, hoofd, op het onderste deel van de rug, aan de binnenkant van de handen en aan de onderkant van de voeten. Soms zit de psoriasis ook op de geslachtsdelen

Bij psoriasis guttata ontstaat in een korte periode een uitslag van kleine psoriasisplekken, meestal na een keelinfectie.

Wanneer psoriasis zich voordoet in de plooien van het lichaam spreken we van psoriasis inversa. Deze vorm van psoriasis gaat doorgaans niet gepaard met schilfers. Plekken waar psoriasis inversa kan voorkomen zijn de liezen, de navel, de oksels, tussen de billen en onder de borsten. Als u psoriasis op deze plekken heeft, heet dit psoriasis inversa.
U ziet op deze plekken meestal geen schilfers.

Een vierde vorm van psoriasis is psoriasis van de nagels. Symptomen daarvan zijn deukjes in de nagels van handen en/of voeten, geelbruine verkleuringen en mogelijk zelfs loszittende nagels.

Meer informatie

Bezoek de website van Psoriasispatiënten Nederland

Bron

UMC Utrecht