Nieuwe HIV-remmer lenacapavir hoeft maar twee keer per jaar als injectie toegediend te worden

januari 2023 Geneesmiddelen Willem van Altena
Doctor making injection to senior patient in clinic

De Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA heeft het geneesmiddel lenacapavir goedgekeurd als behandeling voor mensen met HIV-type 1, voor wie er geen andere behandelopties zijn vanwege resistentie, intolerantie of ernstige bijwerkingen. Lenacapavir wordt door Gilead Sciences op de markt gebracht onder de productnaam Sunlenca. Bijzonder aan dit middel is dat het wordt toegediend als een injectie die om de zes maanden herhaald wordt. In Europa was het middel in de zomer van 2022 al goedgekeurd.

Capsideremmer

Lenacapavir is een antiretroviraal middel en is een capsideremmer, het eerste middel in zijn klasse. Het middel wordt in eerste instantie toegediend in de vorm van tabletten en subcutane injectie, en vervolgens wordt er eenmaal per zes maanden een onderhoudsdosis geïnjecteerd. Lenacapavir kan gecombineerd worden met andere antiretrovirale middelen.

Veelbelovend

De FDA-goedkeuring volgt na veelbelovende resultaten van een klinische studie waarbij 72 patiënten met HIV werden gevolgd bij wie andere behandelingen niet of niet meer werkten. Binnen 14 dagen nadat de behandeling was gestart werd bij patiënten die met lenacapavir behandeld werden een afname van virusdeeltjes van 87,5% gezien, tegen slechts 16,7% van patiënten in de placebogroep.

Bij 81% van de patiënten die lenacapavir kregen in combinatie met andere antiretrovirale middelen werd na 26 weken virologische repressie vastgesteld, en na 52 weken was dat 83%. Als voornaamste bijwerkingen werden misselijkheid en reacties op de prikplek gemeld.

Referentie

Persbericht van de FDA

Persbericht Gilead