Nieuw vaccin tegen invasieve extra-intestinale E.coli ziekte lijkt in aantocht te zijn

oktober 2023 Farmanieuws Willem van Altena

De twee farmaceutische bedrijven Sanofi en Janssen Pharmaceuticals hebben de handen ineen geslagen om samen een kandidaat-vaccin te ontwikkelen tegen extra-intestinale pathogene Escherichia coli. De fase III E.mbrace studie van Janssen is inmiddels in volle gang.

De studie ontworpen om de werkzaamheid van het negen-valente experimentele vaccin, ExPEC9V genaamd, in vergelijking met placebo te evalueren in de preventie van invasieve extra-intestinale E. coli-ziekte (‘invasive E.coli disease’, IED) die wordt veroorzaakt door ExPEC9V O-serotypes. De studie is gestart in 2021 en blijft deelnemers werven op weg naar het doel van meer dan 18.500 mensen ouder dan 60 jaar. Volgens een vermelding op ClinicalTrials.gov heeft de studie een geschatte primaire voltooiingsdatum van mei 2025.

Verhoogd risico

IED kan bij volwassenen van 60 jaar of ouder leiden tot ernstige complicaties zoals gevaarlijk lage bloeddruk of shock. Hoewel IED bij alle leeftijden voorkomt, hebben volwassenen van 60 jaar en ouder een verhoogd risico op het ontwikkelen van IED, dat nog verder toeneemt wanneer een patiënt in het verleden een urineweginfectie heeft gehad.

Referentie

Lees meer over de E.mbrace studie op ClinicalTrials.gov