
Nog tot het eind van de zomer kunnen mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen met een verhoogd risico op mpox een vaccinatie halen bij de GGD. Het doel van de campagne is om infecties en toekomstige uitbraken te voorkomen en de ziektelast zo laag mogelijk te houden, meldt het RIVM.
De vaccinatie is specifiek bedoeld voor MSM en transgender personen die voldoen aan één of meer risicofactoren: gebruik van hiv-PrEP, op de wachtlijst staan voor hiv-PrEP, meer dan 10 seksuele partners in het afgelopen half jaar, bezoek aan sekslocaties of -feesten, deelname aan groepsseks, of leven met hiv en regelmatig testen op hepatitis C.
Hoewel de campagne officieel op 14 april van start is gegaan, bieden niet alle GGD’en het vaccin al vanaf deze datum aan. Het RIVM vermeldt dat personen die in aanmerking komen op eigen initiatief een afspraak kunnen maken bij de Centra Seksuele Gezondheid van de GGD. Nauwe (seksuele) contacten van mensen bij wie Mpox is vastgesteld krijgen een vaccinatie in overleg met de GGD.
Mpox is een virusziekte veroorzaakt door het monkeypoxvirus, behorend tot de familie van pokkenvirussen. Symptomen zijn onder meer koorts, spierpijn, hoofdpijn, opgezwollen lymfeklieren en huiduitslag met blaasjes. Deze kunnen voorkomen op het gezicht, in de mond, op de genitaliën en elders op het lichaam.
De behandeling is voornamelijk symptomatisch, gericht op het verlichten van klachten. Voor ernstige gevallen bestaat er een antiviraal middel, tecovirimat. De meeste infecties genezen echter vanzelf binnen 2-4 weken.
Een volledige vaccinatieserie bestaat uit twee prikken met een interval van minimaal vier weken. Er zijn twee uitzonderingen: mensen die in het verleden als kind zijn gevaccineerd tegen pokken (vóór 1975) hebben nog maar één prik nodig, en mensen die eerder een infectie met Mpox hebben doorgemaakt hoeven geen vaccinatie meer.
Belangrijk is dat de oude pokkenvaccinatie van vóór 1975 alleen niet voldoende bescherming biedt tegen mpox. Personen die in 2022 of 2023 volledig zijn gevaccineerd tegen mpox hoeven niet opnieuw gevaccineerd te worden. Er wordt momenteel ook geen boostervaccinatie aangeboden. De bescherming neemt wel af na verloop van tijd, maar wordt nog als voldoende beschouwd. De vaccinaties beschermen tegen zowel variant groep 1 als groep 2.
Voor nauwe contacten van bevestigde mpox-gevallen bestaat de mogelijkheid van post-exposure profylaxe: vaccinatie kort na blootstelling kan helpen de ziekte te voorkomen of het verloop te verzachten. Deze personen krijgen een vaccinatie in overleg met de GGD.
Meer informatie
Bezoek de website van het RIVM