Expositie ‘House of Hiv’ in Amsterdam staat stil bij 40 jaar hiv-initiatieven in Nederland

augustus 2022 Beter Leven Willem van Altena

Op diverse plekken in Amsterdam is tot en met 9 september de bijzondere expositie House of Hiv te bezoeken. Het is een tentoonstelling die gewijd is aan 40 jaar hiv-initiatieven in Nederland. Aan de hand van 4 hoofdthema’s worden de verhalen van de Nederlandse hiv-community gedeeld. Verhalen van pijn en verdriet, maar ook van solidariteit, volharding, trots en groei.

Hoofdthema’s

Aan het begin van de jaren ’80 kwamen de eerste verhalen in de media over een geheimzinnige dodelijke ziekte die aanvankelijk vooral in Amerika rondwaarde in de homogemeenschap, maar niet lang daarna dook aids ook in ons land op. Momenteel leven er bijna 22.000 mensen met hiv in ons land, en zijn er bijna 5.000 aan overleden. Ondanks hiv-werende medicatie en ontwikkelingen als PrEP overlijden er nog steeds jaarlijks 20 mensen aan aids in Nederland.

De 4 hoofdthema’s van House of Hiv zijn: Fighting, Caring, Remembering en Healing.

Kamers

De expositie House of Hiv is tot 9 september gratis te bezoeken in speciale kamers op de volgende locaties. Klik op de links voor meer informatie over openingstijden en over wat er in die kamers te zien is.