EMA kiest voor Erasmus MC als coördinatiecentrum voor DARWIN EU project

februari 2022 Actueel Willem van Altena
Rotterdam, The Netherlands, December 17, 2018: large christmas tree in front of the Erasmus medical center at dusk

In samenwerking met Erasmus MC in Rotterdam zet het Europees Medicijn Agentschap EMA een nieuw coördinatiecentrum op dat zich gaat bezighouden met het volgen van gegevens uit de medische praktijk (real world data) om die te implementeren in de goedkeuringsprocedures voor medicijnen in de EU. Het is onderdeel van het Data Analysis and Real World Interrogation Network (DARWIN EU) project.

DARWIN EU gaat een belangrijke schakel vormen in de European Health Data Space (EHDS), een initiatief dat de uitwisseling van diverse soorten medische data tussen de Europese lidstaten moet verbeteren. Er moet een netwerk van betrouwbare bronnen voor real world data ontstaan dat gevalideerde gegevens levert over epidemiologie, patiëntpopulaties en over gebruik en effectiviteit van medicijnen en vaccins. DARWIN EU zal ook een sleutelrol spelen in de voorbereiding op een eventuele nieuwe gezondheidscrisis of pandemie.

Snelle en betrouwbare beschikbaarheid van medische data uit de praktijk, naast data uit klinische studies, kan leiden tot snellere toelating van innovatieve medicijnen. Dergelijke real world data helpt de medicijnbeoordelaars van het EMA bij het vormen van een oordeel over veiligheid en effectiviteit van nieuwe middelen. Verwacht wordt dat de eerste studies door DARWIN EU al dit jaar zullen verschijnen.

Campus

Als locatie voor het DARWIN EU coordinatiecentrum is Erasmus MC in Rotterdam gekozen. Daar wordt in 2024 begonnen met de bouw van een complete campus, een nieuw stadsdeel waar medische zorg, onderwijs, bedrijven en instituten geconcentreerd zullen worden.

Bron

Persbericht van het EMA