Eerste nieuwe middel in 10 jaar voor systemische lupus erythematosus goedgekeurd door EMA

maart 2022 Farmanieuws Willem van Altena
Lupus erythematous

Het geneesmiddel anifrolumab (op de markt gebracht door AstraZeneca onder de merknaam Saphnelo®) is goedgekeurd door de EMA. Het kan worden ingezet als aanvullende behandeling voor volwassenen met matig ernstige tot ernstige actieve systemische lupus erythematosus (SLE), bovenop de standaardbehandeling. Anifrolumab is na belimumab in 2011 het eerste nieuwe middel tegen SLE dat in meer dan 10 jaar is goedgekeurd in Europa.

Eerder was anifrolumab al goedgekeurd voor de behandeling van SLE in Noord-Amerika en Japan. De Europese goedkeuring volgt op de resultaten van de fase III TULIP-1 en -2-studies, en van de MUSE-studie. Daarbij werd de effectiviteit en het bijwerkingenprofiel van het middel in kaart gebracht bij patiënten met gematigd ernstige tot ernstige SLE.

Momenteel is er een fase III-studie gaande waarbij anifrolumab subcutaan wordt toegediend. Daarnaast zijn ook studies aangekondigd om uit te zoeken of het geneesmiddel ingezet kan worden bij andere vormen van lupus, zoals lupus nephritis, cutane lupus erythematosus en myositis.

Meer informatie

Lees het persbericht van het European Medicines Agency EMA