Duizend vakantiegangers gezocht voor onderzoek naar door muggen en teken overgebrachte ziektes

augustus 2021 Actueel Willem van Altena
close up of a red mosquito bite on a person's arm, rubbing and scratching it outdoor in the park.

De One Health Travel Studie is recent van start gegaan aan UMC Utrecht, Erasmus MC en LUMC in Leiden. Het is een onderzoek naar infectieziekten door besmette muggen of teken, die door vakantiegangers naar Nederland worden genomen. Daarbij gaat het vooral naar manieren om infecties te voorkomen. Er worden duizend vrijwilligers gezocht om aan de studie mee te werken.

Een beet van een mug of een teek of een ander insect is meestal onschadelijk of levert hooguit een klein ongemakje met zich mee zoals jeuk, rode vlekken of een bultje. Maar soms kan zo’n insectenbeet het startsein zijn van een ernstige ziekte. West-Nijl, Zika, Dengue, Chikungunya, de ziekte van Lyme… het zijn maar een paar namen van ziektes, die soms zeer moeilijk te behandelen zijn. Deze ziektes worden ook wel als arbovirusinfecties genoemd.

Tijgermug

Nederland is zeer vatbaar voor uitbraken van deze virusziekten. Er is veel water aanwezig, wat voor muggen de perfecte plek is om eitjes te leggen. Daarnaast zorgt de grote hoeveelheid vee samen met de hoge bevolkingsdichtheid voor een perfecte voedingsbodem voor allerlei ziektes. Daar komt –mede door klimaatverandering- het oprukken van uitheemse muggen nog bij, zoals de tijgermug.

Griepachtige klachten

Mensen die tijdens een verblijf in het buitenland geïnfecteerd worden kunnen soms zonder het te beseffen een arbovirusinfectieziekte meebrengen naar Nederland. Doorgaans levert een beet van een geïnfecteerde mug of teek niet meteen hevige symptomen op en hebben mensen niet meer dan wat vage griepachtige klachten waarvoor ze niet meteen naar de dokter gaan. Zo is het in theorie mogelijk dat een infectie zich ongemerkt verspreidt en een gevaar oplevert voor de volksgezondheid.

Voor het One Health Travel onderzoek zijn 1000 volwassen reizigers nodig die op vakantie gaan in Europa (inclusief Nederland) of Caribisch Nederland. Zij krijgen de OhTravel app ter beschikking waarop ze tijdens hun reis gegevens bijhouden over hun gezondheid, activiteiten tijdens de reis en muggenoverlast die ze ervaren. Na de reis nemen ze vervolgens zelf een druppel bloed af, en dat wordt onderzocht op de aanwezigheid van een door muggen overdraagbare infectieziekte.

Laat je niet bijten

De beste manier om te voorkomen dat je een arbovirus oploopt is zorgen dat je niet gebeten wordt. Wie naar een gebied gaat met veel muggen of teken doet er goed aan bedekkende kleding te dragen, waarbij donkergekleurde kleding effectiever is dan lichte. Daarnaast is het aan te raden een muggenwerend middel met Deet erin te gebruiken. Wie in maanden met hoge tekenactiviteit (van mei tot augustus) een boswandeling of een picknick heeft gehad doet er verstandig aan zichzelf op teken te controleren.

Aanmelden

Geïnteresseerde reizigers kunnen meer informatie vinden en zich online aanmelden via de studiewebsite: www.OHtravel.nl.