Bestaand reumamiddel baricitinib in VS goedgekeurd als behandeling COVID-19

augustus 2021 Corona Willem van Altena
FDA approved concept. Rubber stamp with FDA and pills on craft paper. 3d illustration

Het geneesmiddel baricitinib, een immuunremmer die sinds 2017 in Nederland gebruikt wordt bij patiënten met reuma of eczeem, is in de VS goedgekeurd als op zichzelf staande behandeling voor COVID-19 patiënten. Het gaat dan specifiek om patiënten die in het ziekenhuis opgenomen worden en extra zuurstof of beademing nodig hebben. Eerder was baricitinib al door de FDA goedgekeurd als onderdeel van een combinatiebehandeling met remdesivir.

De combinatie remdesivir plus baricitinib werd ingezet om te voorkomen dat COVID-19 patiënten op de intensive care zouden belanden, of zouden overlijden. De fase 3 COV-BARRIER studie toonde aan dat baricitinib ook zonder remdesivir ervoor zorgt dat er minder COVID-19 patiënten naar de intensive care hoeven. In deze gerandomiseerde dubbel-blind placebogecontroleerde studie onder COVID-patiënten in het ziekenhuis werd een eenmaal dagelijkse dosis van 4 mg baricitinib plus standaardzorg vergeleken met placebo plus standaardzorg. Het bleek dat de patiënten die baricitinib kregen een lager risico hadden om kunstmatige beademing nodig. (OR = 0,85; 95% BI, 0,67-1,08). Tevens bleek het overlijdensrisico gemeten over 28 dagen 39% lager te zijn.

In Europa is de EMA in april begonnen met de beoordelingsprocedure voor baricitinib als behandeling van COVID-19 patiënten. Het resultaat van die procedure wordt binnenkort verwacht. Baricitinib wordt op de markt gebracht door Eli Lilly onder de merknaam Olumiant®.

Referenties

Lees het persbericht van Eli Lilly over baricitinib.

Lees het persbericht van de Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA.

Lees welke medicijnen tegen COVID-19 momenteel door de EMA goedgekeurd zijn en voor welke medicijnen procedures in gang gezet zijn.