Besmettelijke variant van vogelgriep in Rusland voor het eerst ontdekt bij mensen

juni 2021 Medisch Onderzoek Willem van Altena

Een variant van het vogelgriepvirus is in Rusland ook bij mensen vastgesteld. Dat werd onlangs bekend gemaakt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat om het H5N8-virus, dat is vastgesteld bij zeven medewerkers van een pluimveeverwerkend bedrijf in Astrakhan, een stad aan de Wolga in het zuiden van Rusland. Daar werd in december 2020 al een uitbraak van de vogelgriep vastgesteld.

De Russische autoriteiten zeggen maatregelen genomen te hebben om verdere infecties te voorkomen, en melden dat de H5N8-variant vooralsnog alleen van vogel naar mens overgebracht wordt, maar nog niet van mens op mens. Van de variant H5N1 was al eerder vastgesteld dat die mensen kan besmetten. Volgens Anna Popova, hoofd van de Russische equivalent van het RIVM in ons land, zijn de 7 medewerkers niet ernstig ziek geweest. Van H5N1 was al bekend dat mensen er weliswaar door besmet kunnen raken, maar zelden ernstig ziek worden. Voor vogels is de ziekte echter dodelijk.

Het vogelgriepvirus kan echter wel degelijk veel gevaarlijker zijn voor de mens. De beruchte Spaanse Griep, die in 1918 meer dan 20 miljoen levens eiste, was een vorm van vogelgriep: H1N1. En ook de Hongkonggriep van 1968 en 1968 was een vogelgriepvariant, H3N2.

H5N8 in Nederland

De virusvariant H5N8 duikt de laatste jaren steeds vaker op in ons land. Vooralsnog heeft dat niet tot menselijke besmettingen geleid. In 2014 brak het virus uit bij in totaal vijf bedrijven in de provincies Utrecht, Zuid-Holland, Overijssel en Gelderland. In datzelfde jaar werd de ziekte ook vastgesteld bij wilde eenden. Eind 2016 en begin 2017 was er opnieuw een uitbraak, aanvankelijk in Biddinghuizen in Flevoland, maar later dook ondanks preventief ruimen en vervoersverboden het virus op in Friesland en Zuid-Holland. Naar aanleiding van deze uitbraak was er een vijf maanden lange ophokplicht, de langste periode ooit in ons land. 

Vorig jaar was het twee keer raak. Een uitbraak in Polen en Duitsland zorgde ervoor dat Nederlandse pluimveehouders in het voorjaar van 2020 opnieuw met een ophokgebod te maken kregen, maar de ziekte werd toen niet in Nederland vastgesteld. De laatste episode met H5N8 vond plaats in oktober 2020, toen het virus bij wilde vogels werd vastgesteld. Ook toen werd er een ophokplicht ingesteld, gevolgd door een afschermplicht voor vogels in dierentuinen, kinderboerderijen en bij hobbyboeren.

Referenties

Persbericht van Reuters

Pagina van het RIVM over de verschillende vormen van vogelgriep