Articles

Uw diagnose?

TvI - jaargang 17, nummer 6, december 2022

drs. C. Veldman , dr. A.J.J. Lammers , dr. J.W. Bouwhuis , dr. W.A. Christoffers , dr. G.H.J. Wagenvoort , dr. A.M. Hoogland , dr. J. van Ingen , dr. S. Kuipers , dr. P.H.P. Groeneveld

Elke medische behandeling begint met het stellen van de juiste diagnose. Deze diagnose ligt echter niet altijd meteen voor de hand. Zoals bij de volgende casus:

Een 74-jarige vrouw presenteerde zich op de afdeling Spoedeisende Hulp in verband met algehele malaise, vermoeidheid en koorts. In de voorgeschiedenis was zij bekend met diabetes mellitus, hyperthyroïdie, chronische nierinsufficiëntie en sarcoïdose met zowel pulmonale als cardiale betrokkenheid.

Wat is uw diagnose?

(TIJDSCHR INFECT 2022;17(6):237–9)

Lees verder

Kunstklependocarditis op basis van bij een zwangere vrouw

TvI - jaargang 9, nummer 4, augustus 2014

dr. S. Hoving , dr. M.W. van Bemmel , dr. J.W. Bouwhuis , dr. P.H.P. Groeneveld

Samenvatting

Een 27-jarige zwangere vrouw presenteerde zich met koorts, koude rillingen en algehele malaise. Enkele jaren geleden had zij een aortaklepvervanging ondergaan met een bioprothese (type Carpentier-Edwards Perimount, 23 mm) vanwege een bicuspide aortaklep met ernstige aortaklepstenose. Alle bloedkweken (zes van de zes) bleken positief te zijn voor Kingella kingae, een bacterie die als commensaal voorkomt in de tractus respiratorius en vooral infecties veroorzaakt bij jonge kinderen. Transoesofageaal echocardiogram liet geen vegetaties op de kunstklep of andere aanwijzingen voor een endocarditis zien. Gezien de voorgeschiedenis van de patiënt was een kunstklependocarditis waarschijnlijk en werd patiënte als zodanig behandeld met intraveneuze antibiotica. Aan de hand van deze ziektegeschiedenis wordt het beloop, de diagnostiek en de therapie van een Kingella kingae-infectie besproken.

(Tijdschr Infect 2014;9(4):105-110)

Lees verder

Uw diagnose?

TvI - jaargang 9, nummer 1, februari 2014

dr. E.M. Assenberg van Eijsden , dr. J.W. Bouwhuis , dr. P.H.P. Groeneveld

(Tijdschr Infect 2014;9(1):16)

Lees verder

Uw diagnose?

TvI - jaargang 9, nummer 1, februari 2014

dr. J.W. Bouwhuis , dr. M.W. van Bemmel , dr. P.H.P. Groeneveld

(Tijdschr Infect 2014;9(1):17)

Lees verder

Een metabole acidose met een verhoogde anion-gap ten gevolge van een zeldzame complicatie van de behandeling van een -bacteriëmie

TvI - jaargang 8, nummer 6, december 2013

dr. J.F.H. Arnold , dr. N. Jonker , dr. J.W. Bouwhuis , dr. P.H.P. Groeneveld

Samenvatting

Een Staphyloccocus aureus-bacteriëmie is een ernstig ziektebeeld waarbij zowel aan de ziekte zelf als aan de behandeling serieuze complicaties zijn verbonden. Onderstaande casus beschrijft de ziektegeschiedenis van een vrouw die opgenomen werd vanwege een Staphyloccocus aureus-bacteriëmie, waarvoor zij werd behandeld met flucloxacilline en paracetamol. Gedurende de opname ontwikkelde patiënte kortademigheidsklachten. De dyspnoe bleek te berusten op een respiratoir-gecompenseerde metabole acidose met een verhoogde anion-gap. De verhoogde anion-gap werd veroorzaakt door een verhoogde plasmaconcentratie van het vrije aminozuur 5-oxoproline (pyroglutamaat). Deze stof wordt uitgescheiden in de urine; men spreekt van een 5-oxoprolinurie of een pyroglutamaat acidemie. Deze aandoening is een uiting van een stofwisselingstoornis in de γ-glutamylcyclus waarbij 5-oxoproline verminderd wordt omgezet en verhoogd wordt uitgescheiden in de urine. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende enzymdeficiënties. In deze casus was de metabole acidose vermoedelijk het gevolg van een door flucloxacilline veroorzaakte enzymdeficiëntie van 5-oxoprolinase, waardoor in combinatie met paracetamol de pyroglutamaat acidemie is ontstaan.

(Tijdschr Infect 2013;8(6):202-208)

Lees verder