Articles

Acute slappe verlamming: is actieve surveillance noodzakelijk?

TvI - jaargang 15, nummer 1, februari 2020

dr. A.H.L. Bruning , dr. K.J. von Eije , dr. C.M Hartdorff , prof. dr. D. van de Beek , dr. D.P. Bakker , dr. ir. E. Duizer , dr. A. Meijer , dr. K.C. Wolthers , dr. D. Pajkrt , dr. K.S.M. Benschop

SAMENVATTING

In 2018 werd in verschillende delen van de wereld een verheffing waargenomen in het aantal infecties met enterovirus D68 (EV-D68) waarbij acute slappe verlamming werd gerapporteerd (‘acute flaccid paralysis’: AFP, ook wel aangeduid als ‘acute flaccid myelitis’: AFM). AFP/AFM is een neurologische aandoening, waarbij acute slappe verlamming optreedt van ledematen. EV-D68 behoort tot dezelfde virusfamilie als poliovirus en wordt geclassificeerd als een non-polioenterovirus (NPEV). In 2018 zijn in Nederland 2 gevallen van AFP/AFM geassocieerd met EV-D68-infectie gemeld, waarvan 1 beschreven in dit artikel. EV-D68-infectie kent een 2-jaarlijkse endemische verheffing. Alertheid en kennis bij artsen over aan enterovirus gerelateerde paralyse is daarom geboden. In Nederland is in 2003 de AFP-surveillance afgeschaft die werd verricht in het kader van de uitroeiing van polio. Gezien de beschreven toename aan het aantal paralysegevallen geassocieerd met NPEV’s, zoals EV-D68, zou gekeken moeten worden naar de noodzaak van actieve registratie van AFP/AFM en hoe deze in te vullen. Dit artikel bespreekt de epidemiologie, diagnostiek en behandeling van AFP/AFM. Ook gaat dit artikel in op de vraag of actieve registratie van AFP/AFM noodzakelijk is en hoe deze ingevuld kan worden. Deze actieve surveillance kan richting geven aan het beleid voor het ontwikkelen van effectieve behandel- en preventiestrategieën van AFP/AFM.

(TIJDSCHR INFECT 2020;15(1):17-21)

Lees verder

Antibiotische profylaxe na CVA

TvI - 2014, nummer Abstract book, december 2014

prof. dr. D. van de Beek

Lees verder

Neurologische complicaties van Listeria-infectie

TvI - jaargang 8, nummer 4, augustus 2013

dr. A.M. Tuladhar , dr. R.H. Boerman , dr. H.N. van Hall , prof. dr. D. van de Beek , dr. Q.H. Leijten

Samenvatting

Een belangrijke uiting van een Listeria monocytogenes-infectie is de betrokkenheid van het centrale zenuwstelsel. Dit micro-organisme kan meningitis, rombencefalitis en (zelden) hersenabcessen veroorzaken, vooral bij patiënten met een immuunstoornis en ouderen. Vanwege de atypische klinische presentatie en uitslagen van aanvullende onderzoeken kan een Listeria-infectie worden gemist. Omdat deze infectie een ernstige en potentieel dodelijke ziekte is, zijn het vroegtijdig stellen van de diagnose en het starten van behandeling met penicilline van essentieel belang voor een goede prognose. Hier bespreken wij drie gevallen van een Listeria-infectie van het centrale zenuwstelsel, waarbij het brede klinische spectrum van de neurologische complicaties van een Listeria-infectie wordt geïllustreerd.

(Tijdschr Infect 2013;8(4):128-132)

Lees verder