Articles

Epinieuws

TvI - jaargang 18, nummer 3, september 2023

dr. A.F. Schoffelen

(TIJDSCHR INFECT 2023;18(3):131)

Lees verder

Epinieuws

TvI - jaargang 17, nummer 5, oktober 2022

dr. A.F. Schoffelen

Voor deze rubriek is een selectie gemaakt van eerder gepubliceerde signalen uit het Wekelijks overzicht infectieziektesignalen van het RIVM.

(TIJDSCHR INFECT 2022;17(5):201)

Lees verder

Epinieuws

TvI - jaargang 16, nummer 4, september 2021

dr. A.F. Schoffelen

Voor deze rubriek is een selectie gemaakt van recentelijk gepubliceerde signalen uit het Wekelijks overzicht infectieziektesignalen van het RIVM.

(TIJDSCHR INFECT 2021;16(4):152)

Lees verder

Het Wekelijks overzicht infectieziektesignalen: al 20 jaar relevant voor de publieke gezondheid en klinische praktijk

TvI - jaargang 16, nummer 2, april 2021

drs. C.F.H. Raven , dr. A.F. Schoffelen , dr. S.H. Mooij , dr. B. Schimmer , dr. M.J.M. te Wierik , drs. T. Kortbeek , dr. S.J.M. Hahné

SAMENVATTING

Om tijdig mogelijke bedreigingen voor de volksgezondheid door infectieziekten in binnen- en buitenland te signaleren, bestaat sinds 1999 een landelijk vroegsignaleringsoverleg. Om de relevantie en waardering van het bijbehorende verslag vast te stellen, heeft tussen mei-juli 2019 een vragenlijstonderzoek plaatsgevonden onder alle ontvangers van het Wekelijks overzicht infectieziektesignalen. Van de 2.814 professionals vulden 922 (33%) de vragenlijst volledig in. Respondenten waardeerden het Wekelijks overzicht gemiddeld met een 8,2 (standaarddeviatie 0,7) op een schaal van 10, en 363 van de respondenten (39%) vonden het belangrijk om de berichtgeving onder een breder lezerspubliek te delen. Van de respondenten gaven 124 professionals (13%) echter aan dat ze bij meer openheid minder bereid zijn om signalen in te brengen. Minder dan een kwart van de respondenten heeft ooit een mogelijk infectieziektesignaal ingebracht voor het signaleringsoverleg. Conclusie: het Wekelijks overzicht infectieziektesignalen werd goed beoordeeld door professionals uit de curatieve en publieke gezondheidszorg. Meer openheid over opgenomen berichten vraagt om een zorgvuldige afweging, zodat deze openheid niet ten koste gaat van de bereidheid om een signaal in te brengen. De belangrijkste factor voor de kwaliteit van het Wekelijks overzicht blijft de bereidheid van infectieziekteprofessionals signalen tijdig in te zenden.

(TIJDSCHR INFECT 2021;16(2):41-6)

Lees verder

Behandeling van hiv bij patiënten van Afrikaanse afkomst; op weg naar betere zorg

TvI - jaargang 11, nummer 1, februari 2016

dr. A.F. Schoffelen

Samenvatting

Op 7 juli 2015 promoveerde mw. dr. A.F. Schoffelen aan de Universiteit van Utrecht op het proefschrift ‘Treating HIV and African ethnicity; towards chronic care’. Het onderzoek werd verricht onder leiding van prof. Dr. A.I.M. Hoepelman en copromotor dr. R.E. Barth (afdeling Interne Geneeskunde & Infectieziekten, Universitair Medisch Centrum Utrecht). Hieronder staan de belangrijkste bevindingen van het proefschrift beschreven.

Lees verder