Huisartsen in diverse regio’s luiden de alarmbel over snelle toename aantal schurftdiagnoses

december 2022 Actueel Willem van Altena

In verschillende regio’s in Nederland lijkt sprake te zijn van een heuse schurftgolf. Kennisinstituut Nivel houdt wekelijks de meldingen van huisartsen bij over diverse ziektes, en meldt de afgelopen weken forse stijgingen in het aantal schurftgevallen, vooral in Groningen, het Gooi en Amsterdam.

In Groningen werden drie weken geleden nog een kleine 36 gevallen van schurft per 100.000 inwoners gemeld. Vorige week was dat opgelopen tot ruim 66 gevallen. In de regio Amsterdam steeg het aantal mensen met de huidaandoening van zo’n 52 per 100.000 inwoners tot 75 vorige week. En huisartsen in de Gooi- en Vechtstreek meldden afgelopen week 85 gevallen per 100.000 inwoners, waar dat er drie weken terug nog minder dan 52 waren.

Coronamaatregelen

Over het hele jaar 2022 ligt het aantal schurftgevallen al hoger dan in dezelfde weken in 2021. Dat heeft alles te maken met de coronamaatregelen waarbij social distancing de norm was. Schurft is een aandoening die via huid-op-huidcontact wordt overgebracht, dus afstand houden en vermijden van samenscholingen drukt het aantal besmettingen. Maar de laatste weken groeit het aantal besmettingen razendsnel.

Studenten

De oorzaak achter de schurftexplosie is niet duidelijk, maar vermoed wordt dat het te maken heeft met plekken waar veel mensen dicht op elkaar leven. Daarbij wordt vooral gewezen naar studentenmilieus, met drukke studentenclubs en gedeelde huizen. Studenten houden vaak de huisarts aan uit hun oorspronkelijke woonplaats, en dat bemoeilijkt de bestrijding van de ziekte.Als immers studenten uit hetzelfde huis allemaal schurft krijgen, maar door verschillende huisartsen gediagnosticeerd en behandeld worden, dan zorgt dat ervoor dat die behandeling mogelijk minder effectief is. Het is juist van belang dat het gehele studentenhuis in een keer grondig ontsmet wordt. De GGD’s zouden daar een coördinerende  rol in kunnen spelen. In een aantal regio’s zijn GGD’s begonnen met informatiecampagnes via social media en studentenverenigingen.

Wat is schurft?

Schurft –of scabiës- wordt veroorzaakt door de schurftmijt, minuscule geleedpotige insecten die zich in de opperhuid ingraven om er eitjes te leggen. Uitslag en hevige jeuk zijn het gevolg, vooral ’s nachts. Schurft is zeer besmettelijk en wordt overgebracht door huid-op-huid contact.

Schurft komt vooral voor op de vingers, polsen en enkels en vrijwel nooit in het gezicht. Je herkent schurft aan kleine rode jeukende bultjes, en soms zijn de kronkelende gangetjes die de mijt in de huid uitgraaft te herkennen.

Schurft gaat niet vanzelf over, maar er bestaan afdoende medicijnen in de vorm van permetrinecrème of pillen. Minstens zo belangrijk is echter dat ook de huisgenoten van de schurftpatiënt tegelijk mee behandeld worden, zelfs als ze geen klachten hebben. Anders blijft iedereen elkaar besmetten.

Net zo belangrijk is om het huis ook helemaal te ontsmetten. Dat betekent dat al het beddengoed en gedragen kleding op 60 graden gewassen moet worden. Kleding die minder warm gewassen moet worden moet minstens twee dagen in een afgesloten plastic zak gestopt worden om de mijten te doden. Vergeet daarbij de knuffelbeesten van de kinderen niet.

Meer informatie

Bezoek de website van Nivel

Ook het RIVM heeft een informatiepagina over schurft.